Bittó Cigániková: Premiér rozhoduje nie vždy racionálne… nie som zástanca akéhokoľvek lockdown

0
poslankyňa NR SR Janka Bittó Cigániková (SaS) Foto: TASR

“Premiér rozhoduje nie vždy racionálne a niekedy sa stane aj, že urobí razantnejšie opatrenia ako je nutné,” hovorí pre ParlamentneListy.sk predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Janka Bittó Cigániková. Nemocnice ani pacienti nie sú podľa nej ešte zďaleka ochránení pred kolapsom kvôli covid-19.

Ako reagujete na avizované opatrenia, že Slovensko  predĺži núdzový stav? 

Nie som z toho vôbec nadšená. Rozumiem, že pre niektoré úkony je potrebný núdzový stav, najmä  v zdravotníctve, ale myslím si, že ministerstvo  by sa malo v prvom rade naučiť s lekármi dohodnúť a chcieť sa s nimi dohodnúť, až potom využívať praktiky ako nariadenia  a príkazy. Naozaj nevidím dôvod na núdzový stav 90 dní, to  mi príde ako obchádzanie  zmyslu toho zákona, prijateľne vidím 45 dní. Nevidím reálny dôvod na využitie maximálnej lehoty trvania núdzového stavu, čo je podľa zákona 90 dní. To sa mi naozaj nepáči.     

Mnoho ľudí, aj odborníkov je presvedčených, že keby bol súvislý trebárs aj čiastočný  lockdown bez výnimiek, že ty máš napríklad certifikát,  tak si uži slobodu, bolo by to účinnejšie než sústavné kompromisy raz tu, potom inde. Váš názor?

Ja nie som zástanca akéhokoľvek lockdown, lebo si myslím, že to bude mať obrovský ekonomický dopad na životy ľudí a vo veľkej miere aj na životy ľudí a zdravia z pohľadu zdravotníctva, pretože nebude z čoho platiť zdravotníctvo. Takže to vôbec nie je maličkosť. Som skôr zástanca toho, aby sme sa naučili žiť nie bez korony, ale aby sme sa naučili žiť s koronou a teda dodržiavali základné pravidlo prevencie a ochrany: ruky – odstup – rúška. Je taktiež potrebné vytvoriť možnosti testovania a ostatné nechať na zodpovednosti ľudí. 

Celoplošné testovanie antigénovými testami zohralo akú úlohu podľa vás?

Boli sme za celoplošné testovanie, aj si myslím, že to bol dobrý nápad v prvom  kole a je to dobrý nápad aj teraz, pokiaľ ide o ohniská nákazy a je dôležité, aby sa následne pretestovávalo PCR testami, pretože to nám dá výsledky, na základe ktorých je možné  lokálne rozhodovať kde sa čo zatvorí a otvorí. Iste, keď to  v niektorých regiónoch a lokáciách dôjde do štádia,  že vírus nemáme pod kontrolou, tak tam iste  nie je o čom a treba zatvoriť aj podniky, aj reštaurácie, to bez debaty. Ale  nevidíme dôvod robiť to plošne pre celú republiku. Už aj teraz je kĺzavý medián na niektorých miestach menej ako  500 – prečo by teda mali byť zavreté obchody a reštaurácie, keď ľudia boli disciplinovaní? My sme skôr za tie regionálne lockdowny, ak už musia byť, ale určite nie za plošné. Opakujem, nie sme ani za ďalší 90-dňový núdzový stav.

vo videu v 1. kole celoslovenského testovania volala J. Bittó Cigániková ľudí, nech prídu

Ministerstvu zdravotníctva sa vyčíta aj to, že ambulantní lekári nedostali usmernenia na liečbu pacientov s covid-19, ktoré by vychádzali z medzinárodných poznatkov a pacientom sa len odporúča ostať doma  a liečiť sa klasickými liekmi ako na chrípku, pričom existujú lacné lieky a vitamíny účinnejšie podľa štúdií pri covid-19?

Ja neviem  o  tom,  že by lekári  neboli inštruovaní, na vlastné  oči som videla dokument ako  sa správať ku covid-pozitívnym pacientom. Čo chýba podľa mňa, je komunikácia. Na to som už aj upozorňovala. Mali by sme mať úplne jasný semafor, presné inštrukcie a to  chýba.   

Áno. No, určite je niekde problém,  dnes sa na nás  obrátili učitelia a rodičia dvoch školákov z odlišných miest. Obe deti boli pozitívne na covid-19,  obe absolvovali karanténu a  mali potvrdenie hygienika že dokedy  má karanténa trvať. Napriek  tomu, školy nevedeli, čo s nimi,  či ich zobrať po tých desiatich dňoch, či nezobrať, bolo im to nepríjemné a nakoniec  každá škola zareagovala inak… 

Áno, to svedčí o  nedostatočnej komunikácii, osobne si myslím, že ich nieže mali zobrať, ale že to bola ich povinnosť. Poznanie vo svete pokročilo  a je dnes známe, že po desiatich dňoch odkedy dostanete koronu, už nie ste hrozbou pre okolie, napriek tomu,  že vy by ste boli v teste ešte pozitívny. Ten PCR test totiž vyhodnocuje protilátky. Vedci vyhodnotili, že po desiatich dňoch nie je človek infekčný. Tie školy to  ale nevedeli. Ja ale chápem, že pri pandémii je veľa otázok a nie všetko  sa dá odkomunikovať hneď. Trošku odbočím prečo to viem –  mali sme podobný prípad dokonca aj v rodine, keď som mala svadbu a týkalo sa to mojej sestry, preto to ovládam aj prakticky. Sestra bola po karanténe, ale  na mojej  svadbe bolo veľa ľudí, aj politici a potrebovali sme istotu, tak som ju donútila  ísť na ďalšie testovanie a vyšiel jej pozitívny výsledok. Lenže to boli protilátky. Krvným odberom a ďalším typom testu sa zistilo, že už nie je infekčná a nebezpečná pre okolie. 

Tá komunikácia teda aj podľa vás od štátu  smerom k verejnosti nie je v poriadku?

My vydávame  niekoľko A4 písma každý deň, ktoré si má každý deň niekto čítať, niekedy to vydávame trikrát za deň a  jednoducho,  tí ľudia sa v tom nevyznajú.  A akokoľvek je to dobre napísané a myslené,  výsledkom je chaos v informáciách. Nečudujem sa ľuďom, že nie každý vie presne, čo má vlastne robiť.    

Vy ako šéfka  parlamentného výboru pre zdravotníctvo máte viac informácií  ako  my, bežní ľudia. Podľa vás existuje ešte stále, aj po 100 miliónovom otestovaní národa riziko, že nemocnice nezvládnu situáciu kvôli covid-19, že skolabujú?

Nedá sa to vylúčiť, šampanské by som určite neotvárala. Máme tu regióny, kde medzi dvoma testovaniami enormne stúpol počet pozitívnych ľudí na nový koronavírus,  tam to treba strážiť a rátať s tým, že sa to môže vyvinúť aj nie veľmi dobre. Takže naozaj,  naďalej treba dodržiavať všetky opatrenia. Nie  je žiadny dôvod, aby ľudia prestali byť ostražití trebárs len preto, že mám  negatívny antigénový test. Vieme všetci,  že tieto testy detekujú  tých, ktorí majú najväčšiu nálož vírusu v sebe, ale mnohých s menšou náložou vírusu neodhalia. Ľahkovážnosť môže spôsobiť,  že nám nemocnice naozaj môžu ešte stále skolabovať. Ale ja som si istá, že už niečo o tej korone vieme, vidíme, že fungujú rúška aj opatrenia, vieme aj, že keď čísla idú zlým smerom, premiér rozhoduje nie vždy racionálne a niekedy sa stane aj, že urobí razantnejšie opatrenia ako je nutné. Takže netreba dráždiť, ale treba sa správať opatrne. 

- Reklama -