Biochemik Čekan: Pandémia je vedecký problém. Sedia spolu niekde na Slovensku v jednej miestnosti virológovia, infektológovia, epidemiológovia, biochemici, matematici, štatistici…???

0
Pavol Čekan, biochemik. Foto: Facebook/Pavol Čekan

Biochemik Pavol Čekan sa dostal do sporu s premiérom Igorom Matovičom kvôli celoplošnému testovaniu, keď na sociálnej sieti uviedol: “Veľká Británia má tiež záujem o plošné testovanie, a preto sa rozhodli otestovať si jedno ohnisko, a to najviac postihnutý Liverpool. Ale rozhodli sa ísť na to vedecky, aby si overili, či plošné testovanie naozaj funguje v boji proti SARS-CoV-2 a ktorý test je pre toto najvhodnejší.” A po pár dňoch sa dnes ozval zas. A opäť apeluje na používanie vedeckých postupov.

“Pandémia je vedecký problém a vyžaduje si vedecký prístup. Toto je základná rovnica. Vedecká metóda spočíva v tom, že definuje problém a jeho riešenie. Dnešná veda funguje na spolupráci naprieč vedeckými oblasťami. A práve veľké problémy, ako je dnešná pandémia, si vyžadujú multidisciplinárny prístup,” napísal Pavol Čekan na sociálnej sieti.

A špecialista Čekan sa ďalej pýta: “Viete si predstaviť, že niekde dnes na Slovensku sedia v jednej miestnosti virológovia, infektológovia, epidemiológovia, biochemici, matematici, štatistici, dáta špecialisti, ale aj ústavní právnici, sociológovia, politológovia, experti na komunikáciu, ekonómovia, psychologóvia, ktorí riešia boj proti pandémii a jej dopad na slovenskú spoločnosť?”

Odpoveď je pritom úplne jednoduchá. “Táto rovnica má jednoduché riešenie. Stačí chcieť. Sme vo vážnej situácii. Nie je čas si tu nieco dokazovať. Slovenské vedkyne a vedci preukazujú každý deň, že chcú a vedia pomôcť. Poďme to spraviť, ukážme svetu, že je pravda, čo hovoril M.R. Štefánik, že: “malé národy sa dokážu vo svete presadiť len vedeckým poznaním a kultúrou.”

 

- Reklama -