Azerbajdžan priznal zostrelenie ruského vrtuľníka nad Arménskom

0
Na snímke vrak ruského vojenského vrtuľníka typu Mi-24, ktorý zostrelil nad územím Arménska neďaleko hraníc s Azerbajdžanom v pondelok 9. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Azerbajdžan v pondelok priznal, že zostrelil ruský vojenský vrtuľník nad územím Arménska neďaleko svojich hraníc, a ospravedlnil sa za to. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Podľa skoršej správy AFP prišli o život dve osoby, členovia posádky. Tretí člen utrpel zranenia.

Vrtuľník typu Mi-24 podľa ruského ministerstva obrany zasiahli z prenosného protileteckého raketového komplexu.

Arménsko a Azerbajdžan, dve bývalé sovietske republiky, vedú už desaťročia konflikt o Náhorný Karabach, etnicky arménsku oblasť, ktorá sa odtrhla od Azerbajdžanu v 90. rokoch vo vojne s 30 000 obeťami na životoch.

Ťažké boje v oblasti opäť prepukli 27. septembra tohto roku a odvtedy pokračujú aj napriek už trom vyhláseným prímeriam. O život pripravili podľa oficiálnych údajov viac ako 1000 ľudí vrátane civilistov, aj keď skutočný počet obetí je podľa predpokladov oveľa vyšší.

Arménsko koncom októbra požiadalo v súvislosti s týmto konfliktom o pomoc Rusko, ktoré má v krajine vojenskú základňu a s Jerevanom uzavretú dohodu o obrane, ktorá sa však nevzťahuje na Náhorný Karabach. Moskva v reakcii na žiadosť oznámila, že Arménsku poskytne “potrebnú” pomoc, ak sa boje dostanú na jeho územie.

- Reklama -