Potenciálnu vakcínu Pfizeru proti COVID-19 uvítali Biden aj Trump

0
Na snímke sprava Joe Biden a Donald Trump. Foto: TASR/AP TASR/AP)

Novozvolený americký prezident Joe Biden v pondelok privítal správu, že potenciálna vakcína vyvíjaná americkým koncernom Pfizer v spolupráci s nemeckou biotechnologickou spoločnosťou BioNTech má 90-percentnú účinnosť. Upozornil však, že boj proti koronavírusu SARS-CoV-2 potrvá ešte mesiace, informovala agentúra AFP.

„Gratulujem skvelým mužom a ženám, ktorí pomohli dosiahnuť tento pokrok a dali nám takýto dôvod na nádej,” povedal Biden. „Takisto je však dôležité pochopiť, že od konca boja s COVID-19 nás stále delia celé mesiace,” dodal a upozornil na dôležitosť nosenia rúšok.

Úradujúci americký prezident Donald Trump správu o vakcíne takisto pochválil. „Burza prudko rastie, čoskoro príde vakcína, podľa správ má 90-percentnú úspešnosť. Skvelé správy!” napísal Trump na Twitteri.

Pfizer a BioNTech v pondelok oznámili, že vakcína, na ktorej vývoji spolupracujú, má 90-percentnú účinnosť. Správu pozitívne prijali trhy a akcie po celom svete sa prudko posilnili.

Analýza tretej fázy klinických testov ukázala, že vakcína bola mimoriadne účinná a dokázala zabrániť vzniku ochorenia COVID-19 u 90 percent pacientov, u ktorých neexistoval dôkaz o predchádzajúcom infikovaní vírusom SARS-Cov-2, uvádza sa vo vyhlásení Pfizeru a BioNTechu.

- Reklama -