Súd: Policajný exprezident Gašpar, aj exfunkcionári NAKA budú stíhaní väzobne. Jeden z nich nie je schopný pre psychiku výsluchu

0
Americký prezident Donald Trump hrá golf v Trumpovom národnom golfovom klube v americkom meste Sterling 8. novembra 2020. (Foto: TASR/AP)

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar bude stíhaný väzobne. Rozhodol o tom sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Rozhodnutie nie je právoplatné, obvinený a jeho obhajca podali sťažnosť. Médiá o tom informoval obhajca Tibora Gašpara Eugen Cimmermann.

Cimmermann zastupuje v prípade obvinených a zadržaných počas štvrtkovej (5.11.) policajnej akcie Očistec i bývalého zástupcu riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Milana Mihálika, ktorého podľa rozhodnutia súdu budú tiež stíhať väzobne.

“ŠTS rozhodol o väzbe mojich klientov s tým, že vyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a vzal ich do väzby. Moji klienti vo vzťahu k rozhodnutiu ŠTS podali sťažnosť. Tým pádom rozhodnutie nie je právoplatné, ale je vykonateľné. O našej sťažnosti následne bude rozhodovať Najvyšší súd SR,” povedal obhajca.

Na otázku, či bývalý policajný šéf bude väzobne stíhaný aj z dôvodu možného úteku, Cimmermann uviedol, že “sudca nevyhovel návrhu v plnom rozsahu”. Obaja jeho klienti teda budú väzobne stíhaní z dôvodu možného ovplyvňovania svedkov a dôvodu možného pokračovania v trestnej činnosti. Cimmermann zastupuje v prípade obvinených a zadržaných počas štvrtkovej (5.11.) policajnej akcie Očistec i bývalého zástupcu riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Milana Mihálika, ktorého podľa rozhodnutia súdu budú tiež stíhať väzobne.

“ŠTS rozhodol o väzbe mojich klientov s tým, že vyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a vzal ich do väzby. Moji klienti vo vzťahu k rozhodnutiu ŠTS podali sťažnosť. Tým pádom rozhodnutie nie je právoplatné, ale je vykonateľné. O našej sťažnosti následne bude rozhodovať Najvyšší súd SR,” povedal obhajca.

Na otázku, či bývalý policajný šéf bude väzobne stíhaný aj z dôvodu možného úteku, Cimmermann uviedol, že “sudca nevyhovel návrhu v plnom rozsahu”. Obaja jeho klienti teda budú väzobne stíhaní z dôvodu možného ovplyvňovania svedkov a dôvodu možného pokračovania v trestnej činnosti.

Aj bývalý riaditeľ protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer bude stíhaný väzobne. Médiá o tom informoval jeho obhajca Miroslav Zobok. Rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku nie je právoplatné.

Taktiež už padol verdikt v prípade bývalého šéfa finančnej spravodajskej jednotky NAKA Mariána Zetocha, takisto ho budú stíhať väzobne. Informoval o tom jeho obhajca Ľubomír Hlbočan. Ten zastupuje aj bývalého šéfa NAKA Petra Hraška. Ten nie je schopný výsluchu, podľa advokáta je v zlom psychickom stave.

Ako posledného by mali predviesť bývalého riaditeľa finančnej jednotky NAKA Bernarda Slobodníka. Expríslušník NAKA Ivan B. sa k obvineniam priznal. Ako prvý začal v sobotu výsluch bývalého funkcionára Ministerstva vnútra SR Martina F.  

Prokurátor ÚŠP podal návrh na väzobné stíhanie ôsmich osôb v sobotňajších skorých ranných hodinách. Obvinenie vyšetrovateľ NAKA vzniesol pre viaceré trestné činy, okrem iného pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, korupčné trestné činy a trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Dovedna je obvinených 13 osôb – medzi nimi aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, bývalý elitný policajt Pavol Vorobjov, nitriansky podnikateľ Norbert Bödör a Milan Žáčik. Tí sú už dávnejšie stíhaní väzobne. Jednu osobu z policajného zaistenia prepustili.

- Reklama -