Izrael: Netanjahu gratuloval Bidenovi, poďakoval Trumpovi

0
Túto fotografiu si dal na twitter izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Joeovi Bidenovi k volebnému víťazstvu blahoželal a označil ho za "veľkého priateľa Izraela". (Foto: twitter)

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, blízky spojenec úradujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa, zagratuloval v nedeľu Joeovi Bidenovi k volebnému víťazstvu a označil ho za “veľkého priateľa Izraela”. Informovala o tom agentúra AFP.

“Teším sa, že budem s vami oboma spolupracovať na ďalšom posilňovaní výnimočného spojenectva medzi USA a Izraelom,” odkázal Netanjahu v tvíte Bidenovi a jeho novozvolenej viceprezidentke Kamale Harrisovej.

Netanjahu – ktorého konto na Twitteri obsahuje fotografiu, na ktorej sedí vedľa Trumpa – uviedol, že s Bidenom majú “dlhý a vrelý osobný vzťah už takmer 40 rokov a poznám vás ako veľkého priateľa Izraela”.

Izraelský líder v minulosti nazval Trumpa dosiaľ najsilnejším spojencom židovského štátu v Bielom dome – a republikánsky prezident presadzoval politiku, ktorá tešila pravicových voličov Netanjahua, píše AFP.

Netanjahu a ďalšom tvíte poďakoval Trumpovi “za priateľstvo, ktoré ste preukázali voči Izraelskému štátu a mne osobne, za uznanie Jeruzalema a Golanských výšin, za postavenie sa Iránu, za historické mierové dohody a za privedenie americko-izraelského spojenectva do nebývalých výšin”.

Z prieskumu verejnej mienky, ktorú pred voľbami v USA vykonala organizácia Izraelský inštitút pre demokraciu, vyplynulo, že 63 percent Izraelčanov si želalo opätovné víťazstvo Trumpa.

- Reklama -