Portugalsko zavádza zákaz vychádzania v boji proti šíreniu koronavírusu

0
Na snímke zdravotná sestra si dáva druhý pár rukavíc pred kontrolou pacientov s ochorením Covid-19 v nemocnici 5. novembra 2020 v Lisabone. Portugalský premiér António Costa oznámil, že Portugalsko zavedie od pondelka 9. novembra zákaz vychádzania na väčšine územia krajiny v snahe bojovať proti prudkému nárastu počtu prípadov nákazy novým koronavírusom. (Foto: TASR/AP)

Portugalský premiér António Costa oznámil, že Portugalsko zavedie od pondelka zákaz vychádzania na väčšine územia krajiny v snahe bojovať proti prudkému nárastu počtu prípadov nákazy novým koronavírusom, informovala v nedeľu agentúra AFP.

Opatrenie bude platiť každú noc cez pracovný týždeň a od 13.00 h cez víkend minimálne počas dvoch týždňov, informoval Costa po mimoriadnom zasadaní vlády v sobotu večer.

Zákaz vychádzania sa zavádza deň po tom, ako krajina vyhlásila núdzový stav v súvislosti s koronavírusovou pandémiou. Od začiatku októbra sa denný počet nových infekcií strojnásobil na 6000. 

“Jediný spôsob, ako udržať pandémiu pod kontrolou, je vyhýbať sa sociálnej interakcii,” uviedol Costa s tým, že opatrenie je nevyhnutné, aby sa zabránilo opätovnému zavedeniu prísnejšieho lockdownu, ktoré úrady vyhlásili na jar.

Costa informoval, že obmedzenia sa budú týkať približne 70 percent populácie.

Agentúra AFP pripomenula, že európske vlády pokračujú v sprísňovaní obmedzení v snahe zastaviť alebo zmierniť druhú vlnu pandémie choroby COVID-19, ktorá ovplyvňuje ekonomiku eurozóny i jej verejný dlh. Ako príklad uviedla návrat k lockdownom v Anglicku i Grécku, ako aj zákaz vychádzania v Taliansku a na Cypre.

- Reklama -