Voľby USA: Biden prevzal vedenie v kľúčovom štáte Pensylvánia

0
Volebná pracovníčka počas prepočítavania hlasov odovzdaných počas prezidentských volieb USA v Las Vegas, v americkom štáte Nevada 5. novembra 2020. Meno nového amerického prezidenta by sa svet mohol dozvedieť v priebehu najbližších hodín až dní. (Foto: TASR/AP)

Kandidát Demokratickej strany na prezidenta USA Joe Biden prevzal v piatok vedenie v kľúčovom štáte Pensylvánia a naďalej vedie v Nevade, Arizone a Georgii. Úradujúci republikánsky prezident Donald Trump má náskok už len v štátoch Severná Karolína a Aljaška, informuje televízia CNN.

V Pensylvánii (20 voliteľov), kde od utorka viedol Trump, má Biden aktuálne náskok o 5587 hlasov (0,1 percentuálneho bodu). Doteraz je tam spočítaných už viac ako 95 percent hlasov.

Ak by Biden vyhral v Pensylvánii, podľa CNN by už mal dosť voliteľov na to, aby sa stal 46. prezidentom Spojených štátov.

V Nevade (6 voliteľov), kde doteraz spočítali 89 percent hlasov, Biden zatiaľ vedie o 11.438 hlasov, teda menej ako jeden percentuálny bod.

V štáte Arizone (11 voliteľov), kde je spočítaných 90 percent hlasov, Biden vedie o 1,6 percentuálneho bodu so ziskom vyše 50 percent hlasov, zatiaľ čo Trump má 48,5 percenta.

V Severnej Karolíne (15 voliteľov), kde je spočítaných 95 percent hlasov, predstavuje Trumpov náskok 1,4 percenta. Šéf Bieleho Domu vedie aj na Aljaške (traja volitelia), a to o takmer 30 percent.

Podľa agentúry AP má Biden po víťazstve v Michigane, Wisconsine a Arizone už 264 voliteľských hlasov; na celkové víťazstvo vo voľbách je ich potrebných 270.

CNN však informuje, že sčítavanie hlasov v Arizone ešte nie je ukončené. Podľa tejto televízie má Biden 253 voliteľských hlasov, zatiaľ čo úradujúci republikánsky prezident Donald Trump získal 213 voliteľov.

- Reklama -