Dánsko: Zmutovaným koronavírusom sa na norkových farmách nakazilo 214 ľudí

0
Norky na farme v dánskom meste Gjoel. Dánsko, najväčší producent kožušín z noriek, v stredu 4. novembra 2020 oznámilo likvidáciu všetkých týchto zvierat, pretože na farmách bola zistená zmutovaná verzia koronavírusu SARS-CoV-2, ktorá sa rozšírila aj medzi ľudí. Táto mutácia "by mohla predstavovať riziko, že budúce (koronavírusové) vakcíny nebudú fungovať tak, ako by mali," uviedla dánska premiérka Mette Frederiksenová. Foto: TASR/AP

Dánsky zdravotnícky ústav, ktorý sa zaoberá infekčnými chorobami, od júna potvrdil prítomnosť zmutovanej verzie nového druhu koronavírusu súvisiacej s norkovými farmami u 214 ľudí.

Jeden kmeň zmutovaného vírusu, pre ktorý sa krajina v stredu rozhodla vyhubiť všetky norky, bol však dosiaľ prítomný len u 12 ľudí a na piatich norkových farmách.

Kodaň varovala, že táto mutácia môže ohroziť účinnosť akejkoľvek budúcej vakcíny. Dánsko je zároveň najväčším svetovým producentom norkových kožušín. V krajine sa nachádza 1080 norkových fariem, kde chovajú 15 až 17 miliónov týchto zvierat.

Dánsko sa v súvislosti so zmutovanou verziou koronavírusu rozhodlo uzavrieť časti regiónu Severné Jutsko, kde sa norkové farmy nachádzajú.

- Reklama -