Rekordný kontraband v Belgicku: polícia zhabala 11,5 tony čistého kokaínu

0
Ilustračná snímka, zhabaná zásielka kokaínu. Foto: TASR

Belgická polícia zhabala 11,5 tony čistého kokaínu ukrytého v kontajneri s kovovým šrotom. Ide doposiaľ o najväčší zadržaný kontraband svojho druhu v krajine. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Úrady túto zásielku drog objavili v kontajneri už minulý týždeň v utorok. Po niekoľkých raziách v Belgicku a Holandsku boli v súvislosti s nájdeným kontrabandom zadržané tri osoby. Dve z nich polícia zatkla v Belgicku a jednu v Holandsku.

Vyšetrovatelia kontraband odhalili v prístavnom meste Antverpy v kontajneri z juhoamerickej Guyany pri záťahu v rámci operácie proti organizovanému zločinu, počas ktorej bolo zadržaných už 22 osôb vrátane troch aktívnych príslušníkov polície a jedného bývalého vysokopostaveného žandára.

Odhadovaná hodnota drogy na čiernom trhu je približne 450 miliónov eur.

Zásielka najprv dorazila do prístavného mesta Zeebrugge a odtiaľ smerovala do mesta Antverpy. Adresovaná bola firme sídliacej neďaleko holandských hraníc.

Antverpy sú po Rotterdame druhým najväčším nákladným prístavom v Európe. Vďaka úzkym obchodným vzťahom s Južnou Amerikou sú však považované za vstupnú bránu pre zásielky pašovaného kokaínu na kontinente.

- Reklama -