Voľby USA: V snemovni vedú demokrati, súboj o Senát je zatiaľ vyrovnaný

0
JB 33 Dallas - Na archívnej snímke z 15. októbra 2020 republikánska kandidátka do Kongresu Marjorie Taylorová Greeneová (vpravo) poèas tlaèovej konferencie v Dallase. Podporovate¾ka hnutia konšpiraèných teórií QAnon, Marjorie Taylorová Greeneová, získala v utorok 4. novembra vo vo¾bách kreslo v americkej Snemovni reprezentantov. Informovala o tom tlaèová agentúra DPA. Greeneová, republikánka a podnikate¾ka, hladko zvíazila v kongresovom volebnom obvode na severozápade štátu Georgia po tom, èo jej demokratický súper z osobných dôvodov odstúpil z volieb. FOTO TASR/APRepublican congressional candidate Marjorie Taylor Greene, right, introduces Sen. Kelly Loeffler, R-Ga., left, during a news conference on Thursday, Oct. 15, 2020, in Dallas, Ga. (AP Photo/Brynn Anderson)

Hoci vo voľbách do Snemovne reprezentantov, ktoré sa uskutočnili súčasne s prezidentskými voľbami v Spojených štátoch, podľa televíznej stanice CNN naďalej vedú demokrati, celkový výsledok môže byť pre stranu sklamaním, keďže sa jej väčšina môže zoslabiť. Podľa predbežných výsledkov demokrati voči republikánom zatiaľ vedú o 11 kresiel. Súboj o Senát, kde mali doposiaľ väčšinu republikáni, je zatiaľ vyrovnaný.

Demokrati získali nad snemovňou kontrolu v roku 2018, keď v kongresových voľbách získali väčšinových 232 mandátov. Republikánska strana vtedy získala 198 kresiel. Na získanie väčšiny v Snemovni reprezentantov je potrebných aspoň 218 hlasov.

V 100-člennom Senáte Spojených štátov mali doposiaľ väčšinu 53 zástupcov republikáni, 47 senátorov bolo z radov demokratov. Obsadenie niekoľkých kresiel v Senáte je momentálne nejasné a o najmenej jednom za štát Georgia rozhodne až druhé kolo volieb 5. januára.

- Reklama -