Lintner: Prečo ma sklamal postoj prezidentky?

1
Ľubomír Lintner, publicista, komentátor (Autor: Archív PL)

Prezidentka Zuzana Čaputová pomáhala premiérovi Igorovi Matovičovi kresliť na tlačovke potemkinovskú stenu, myslí si známy politický komentátor Ľubomír Lintner. Prezidentke na sociálnej sieti odkázal: „V akcii plošné testovanie Vás predseda vlády ponížil. Nielen kompetenčne ako prezidentku, ale aj ako ženu. Počúvať aktuálne, ako spolu konštruktívne komunikujete, je úsmevné,” píše Lintner. Zároveň však upozorňuje, že “takýmito vystúpeniami beriete ľuďom, ktorým ešte záleží na charaktere štátu, aj posledné zvyšky energie”. Tu je jeho komentár.

„Pani prezidentka, viem, že je ťažké pustiť sa s premiérom do súboja o charakter štátu, keď je na miske váh sloboda a právo verzus zdravie. Ale na dnešnej tlačovej konferencii (streda 5. 11.-pozn. PL.sk) s predsedom vlády ste mu pomáhali kresliť potemkinovskú stenu. Musíte cítiť, že I. Matovič nastavil verejnosti morálnu pascu. Môžeme si vykresľovať plošné testovanie víkendového typu akokoľvek ružovými farbami, ale vynaložené finančné náklady, energia a úsilie dobrovoľníkov a úradníkov nezodpovedajú dosiahnutému výsledku. Akokoľvek môže premiér spomínať rozhovory s európskymi lídrami, či šéfkou Európskej komisie a vytvárať obraz záujmu iných krajín o slovenský variant testovania, žiadna z krajín plošné testovanie v celej krajine neurobí. Vážia si totiž občana ako človeka s jeho právami,” píše Ľubomír Lintner na sociálnej sieti.

Premiér podľa neho vytvoril kategórie ľudí a dokonca atmosféru, aby sa ľudia udávali, kto má a kto nemá certifikát testovania, kto môže byť vonku a kto nie. „Uvedomujete si perfídnosť tejto situácie?”- kladie otázku hlave štátu. A pokračuje: „Možno si myslíte, že teraz je prioritou riešenie koronakrízy, ale nezakrývajte si oči pred tým, že v pozadí matovičovských spôsobov riešení krízy sme sa ocitli na križovatke ciest medzi udržaním právneho demokratického štátu a štatu s autoritatívnym vodcom so všetkým, čo s tým súvisí… A s tým trendom bude treba bojovať denne, dávať to najavo pri každej tlačovke, navyše keď predseda vlády stojí vedľa Vás. Nechcete si to pripustiť, ale v akcii plošné testovanie Vás predseda vlády ponížil. Nielen kompetenčne ako prezidentku, ale aj ako ženu. Počúvať aktuálne, ako spolu konštruktívne komunikujete, je úsmevné.”

Lintner upozorňuje na nebezpečnú manipuláciu, ktorá je v demokracii neprípustná. „Myslite na to a zvažujte vystúpenia podobného typu, akym bolo to dnešné. Lebo takýmito vystúpeniami beriete ľuďom, ktorým ešte záleží na charaktere štátu, aj posledné zvyšky energie.”

- Reklama -

1 komentár

  1. To sa teda pán Lindtner veľmi mýlite. Boris Johnson včeera povedal, že aj Veľká Británia spustí testovanie aké svet ešte nevidel, tak o čo sa tu snažíte ? Robiť zo zdravia politiku. Veľmi úbohe.

Comments are closed.