Počas utorka bolo v Česku 12 088 nových prípadov koronavírusu

0
Žena s ochranným rúškom čaká v rade na odberovom mieste na testovanie na ochorenie COVID-19 v Prahe. Foto: TASR/AP

V Českej republike počas utorka zaznamenali 12 088 nových prípadov koronavírusu SARS-CoV-2. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených v stredu ráno na oficiálnej webovej stránke českého ministerstva zdravotníctva. Celkový počet potvrdených prípadov od začiatku pandémie sa zvýšil na 362 985. V súčasnosti je nakazených 173 892 ľudí a 185 180 sa z ochorenia vyliečilo.

S ochorením COVID-19 je hospitalizovaných 7396 pacientov. Celkom 3913 osôb v spojitosti s touto chorobou zomrelo.

Plošné testovanie populácie na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 v Českej republike sa zrejme neuskutoční, uviedli Novinky.cz s odvolaním sa na vyjadrenia epidemiológa Romana Chlíbeka, ktorý je vedúci epidemiologickej skupiny pri ministerstve zdravotníctva. “Podľa posledných diskusií sa od toho upustilo a zavádza sa efektívnejšie cielené testovanie,” povedal Chlíbek. Vláda bude plošne testovať len v domovoch seniorov a domovoch sociálnych služieb.

Novinky.cz pripomínajú, že Slovensko počas predchádzajúceho víkendu (31. 10. – 1. 11.) otestovalo viac ako 3,6 milióna ľudí a nákaza sa potvrdila len u vyše jedného percenta. Plošné testovanie na Slovenku podľa Chlíbeka veľa úžitku neprinieslo. „Potvrdilo sa, že premorenie populácie je nízke,” povedal.

Projekt plošného testovania v ČR podľa Noviniek.cz kritizovali aj praktickí lekári. Odborníci takisto upozorňujú i na zníženú citlivosť antigénových testov.

Český minister zdravotníctva Jan Blatný v pondelok po zasadaní vlády oznámil, že kabinet schválil testovanie na prítomnosť nového koronavírusu v domovoch pre seniorov a ďalších lôžkových zariadeniach sociálnych služieb aj pre zamestnancov. Začať by sa malo v stredu. Bude sa vykonávať prostredníctvom antigénových testov.

Plošné testovanie plánoval spustiť bývalý český minister zdravotníctva Roman Prymula, pripomínajú Novinky.cz. Toho minulý týždeň vo funkcii vystriedal Blatný.

- Reklama -