Maďarsko: Od polnoci je vyhlásená opäť mimoriadna situácia

0
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarská vláda sa rozhodla pre nepriaznivý vývoj epidémie nového druhu koronavírusu vyhlásiť od polnoci, teda od stredy 4. 11. v krajine opäť mimoriadnu situáciu. Oznámil to v utorok večer premiér Viktor Orbán na videu zverejnenom na Facebooku.

Od utorňajšej polnoci v zmysle nariadenia vlády platí v Maďarsku zákaz vychádzania od 24.00 h do 05.00 h ráno. Nočné zábavné podniky zatvoria.

V hromadnej doprave nariadil kabinet v záujme zamedzenia vysokej koncentrácie osôb posilnenie spojov v dopravných špičkách a opäť bude platiť aj bezplatné parkovanie v mestách.

Na podujatiach, na športových zápasoch v kinách a divadlách bude možné obsadiť iba každé tretie sedadlo, pričom je tam povinné nosenie rúšok. Úrady budú kontrolovať všetky takéto podujatia a udeľovať sankcie za nedodržiavanie epidemiologických opatrení.

Orbán varoval, že pri súčasnom vývoji šírenia nákazy by do polovice decembra mohli maďarské nemocnice dosiahnuť hranice svojich možností.

Kabinet súčasne vyzval parlament, aby stav mimoriadnej situácie schválil na nasledovných 90 dní. Mimoriadnu situáciu vyhlásil Orbánov kabinet už počas prvej vlny pandémie koronavírusu 11. marca a odvolal ju 20. júna.

Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Maďarsku 3989 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a v súvislosti s ochorením COVID-19 zaznamenali 84 úmrtí. V nemocničnom ošetrení je 4767 pacientov, z ktorých 348 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Od vypuknutia epidémie zaevidovali v Maďarsku už 86 769 prípadov infekcie koronavírusom a 1973 súvisiacich úmrtí.

- Reklama -