V závere dňa sa parlament venoval návrhu o nemorálnosti komunistického režimu

0
Na ilustračnej snímke poslanci NR SR. Foto: TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili šiesty rokovací deň 16. schôdze diskusiou k návrhu novely zákona o obecnom zriadení. Umožniť má hlavnému kontrolórovi obce či samosprávneho kraja požiadať o slovo na rokovaniach zastupiteľstva. Dňu dominovala diskusia o štátnych sviatkoch a o novele zákona o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému. Jej predkladatelia chcú docieliť, aby sa komunistický režim mohol označovať ako odsúdeniahodný, zločinný a nelegitímny. Navrhujú tiež zakázať pomenúvať ulice, či osádzať pamätníky oslavujúce komunistický alebo nacistický režim.

Poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) skonštatoval, že Smer-SD bude proti tomuto návrhu, nechcú totiž podľa jeho slov “kriminalizovať” históriu či iné názory. Poslanec Ondrej Dostál (SaS) v pléne predniesol pozmeňujúci návrh, ktorým predkladatelia reagujú na prípadné pochybnosti o tom, ktorá osoba sa považuje za predstaviteľa režimu založeného na komunistickej, fašistickej či nacistickej ideológii.

Poslanci sa zídu opäť v stredu. Pokračovať by mali diskusiou o uznesení ku konfliktu v Náhornom Karabachu. Popoludní od 15.00 h by sa malo plénum venovať viacerým návrhom z dielne Ministerstva financií SR. Na aktuálnej schôdzi sa očakáva ešte napríklad diskusia o novele vysokoškolského zákona, ktorá má umožniť odoberanie titulov.

- Reklama -