Levoča: Nemocnica sa stala červenou “COVID nemocnicou”

0
Nemocnica v Levoči. (Foto: nemocnicalevoca.agel.sk)

Levočská nemocnica sa stala červenou “COVID nemocnicou” pre spádovú oblasť Spiš. Informovala o tom hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková s tým, že sa tak stalo na základe príkazu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) z 29. októbra.

Nemocnica ako subjekt hospodárskej mobilizácie musela zrealizovať viaceré organizačné opatrenia, ktoré budú platiť počas doby trvania núdzového stavu, vyhláseného uznesením vlády. „Prvým z opatrení, ktoré sme museli zrealizovať, je vyčleniť zo svojho lôžkového fondu 35 lôžok s prívodom kyslíka pre ‘COVID suspektných alebo pozitívnych pacientov’. Ďalej sme vyčlenili štyri lôžka na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny s možnosťou umelej pľúcnej ventilácie pre pacientov, u ktorých je možné predpokladať pozitivitu na nový koronavírus alebo už ochorenie majú potvrdené,“ vysvetlil riaditeľ levočskej nemocnice Viktor Halíř. V prípade, že sa kapacita vyčlenených lôžok naplní na 80 percent, nemocnica je povinná o tom informovať krajské operačné stredisko.

Ďalšou povinnosťou nemocnice bolo zabezpečiť poskytovanie ústavnej zdravotnej starostlivosti v špecializáciách neurológia, pediatria, psychiatria, čo sa podľa slov riaditeľa tiež podarilo splniť. Nemocnica má vytvorený aj vlastný krízový plán.

Pavliková dodala, že levočská nemocnica má k 2. novembru 18 pozitívnych pacientov, z nich sú na umelú pľúcnu ventiláciu napojení štyria.

- Reklama -