Rakúsko: V Linzi a St. Pöltene sa zatýkalo

0
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Po pondelkových útokoch vo Viedni bol v rakúskom meste Linz zadržaný zatiaľ neidentifikovaný muž. Na dvoch miestach v dolnorakúskej metropole St. Pölten sa v utorok ráno uskutočnili domové prehliadky, pri ktorých boli zadržané dve osoby, informovali televízia ORF a denník Kurier.

Muža označovaného za islamistu známeho úradom vyviedla z domu v putách ťažko ozbrojená polícia. Bezprostredne podľa ORF nebolo známe, či má toto zadržanie súvislosť s pondelkovými útokmi v centre rakúskeho hlavného mesta.

Dolnorakúsky policajný riaditeľ Franz Popp, že v St. Pöltene došlo k domovým prehliadkam a zadržaniu osôb, ďalšie podrobnosti však momentálne z “taktických dôvodov” nechcel uviesť.

K útokom došlo v pondelok večer na šiestich miestach v centre Viedne. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz ich označil za teroristický čin.

Jedného z útočníkov polícia zneškodnila, po ďalších podozrivých sa pátra. Podľa rakúskeho ministra vnútra Karla Nehammera zatiaľ neexistujú dôkazy o tom, že by útok v centre Viedne vykonalo viac osôb.

Videomateriál vyhodnotený políciou “v súčasnosti neposkytuje žiadne dôkazy o druhom útočníkovi,” uviedol Nehammer v utorok na tlačovej konferencii.

Zneškodneným útočníkom je 20-ročný muž menom Kujtim Fejzulai, ktorý sa v apríli 2019 pokúsil vycestovať do Sýrie, kde sa chcel pripojiť k extrémistickej organizácii Islamský štát. Súd mu vymeral trest odňatia slobody v trvaní 22 mesiacov, vlani v decembri však mladíka z väzenia podmienečne prepustili.

Páchateľ mal v čase útoku pri sebe falošný pás s výbušninami, automatickú strelnú zbraň s dlhou hlavňou, ručnú strelnú zbraň a mačetu.

- Reklama -