Útok vo Viedni: Usmrtený páchateľ bol stúpencom Islamského štátu

0
Policajti hliadkujú po streľbe pri pamätníku obetí nacistickej éry vo Viedni v pondelok 2. novembra 2020. Už druhá obeť podľahla zraneniam po teroristickom útoku v pondelok večer v centre rakúskej metropoly Viedeň. Zahynul aj útočník, ktorého smrteľne postrelila polícia. Foto: TASR/AP

Usmrtený páchateľ pondelňajšieho útoku vo Viedni bol stúpencom teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Oznámil to v utorok ráno rakúsky minister vnútra Karl Nehammer. Počet obetí streľby medzitým stúpol na tri. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa Nehammera spáchal útok v centre Viedne najmenej jeden islamský terorista.

„Nemôžeme nateraz vylúčiť, že existujú aj ďalší páchatelia,” uviedol Nehammer.

Polícia podľa agentúry DPA informovala, že pri útoku zahynuli traja okoloidúci – dvaja muži a žena.

Vo Viedni je momentálne nasadených približne 1000 policajtov. Úrady varovali, aby sa ľudia vyhýbali centru mesta.

Policajti hliadkujú po streľbe v centre Viedne v utorok 3. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Strelci spustili v pondelok okolo 20.00 h SEČ paľbu na ľudí, ktorí si užívali vo viedenských kaviarňach a reštauráciách poslednú noc pred začatím lockdownu, zameraného na zastavenie šírenia koronavírusu. Podľa úradov išlo o dobre pripravený teroristický útok a páchatelia mali útočné pušky.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz povedal, že útočníci boli ozbrojení automatickými zbraňami.

Polícia uviedla, že sa strieľalo celkovo na šiestich miestach – Salzgries, Schwedenplatz, Graben, Fleischmarkt, Bauernmarkt a Morzinplatz. Neoverený záznam zverejnený na sociálnych sieťach zachytával strelcov kráčajúcich po uliciach a náhodne strieľajúcich do ľudí.

Americká spoločnosť SITE Intelligence Group, monitorujúca aktivity džihádistov na internete, na svojej webstránke citovala vyjadrenie džihádistu k pondelňajším útokom vo Viedni. Tie sú podľa slov islamistu “súčasťou zúčtovania” za účasť Rakúska v medzinárodnej koalícii bojujúcej proti Islamskému štátu (IS) a vedenej Spojenými štátmi. Informovala o tom v noci na utorok agentúra APA.

- Reklama -