V okresoch vzniknú mobilné odberové miesta, na hraniciach budú kontroly, rozhodol ÚKŠ

0
V popredí premiér Igor Matovič. Foto: TASR

Vo všetkých okresných mestách vzniknú mobilné odberové miesta, kde sa budú môcť ľudia bezplatne otestovať antigénovými testami. Dvakrát do mesiaca budú testovaní tiež zdravotníci, zamestnanci domovov sociálnych služieb (DSS) a ľudia z kritickej infraštruktúry štátu. Testovať sa majú aj pacienti nemocníc a klienti DSS. Štát poskytne testy aj veľkým podnikom. Na hraniciach sa zavedú kontroly. Premiér Igor Matovič (OĽANO) o tom informoval v pondelok počas rokovania ústredného krízového štábu.

„Ktokoľvek, kto v danom okrese bude z akéhokoľvek dôvodu chcieť ísť na bezplatný antigénový test, lebo jednoducho tak to bude cítiť, bude mať k dispozícii takéto odberové miesto,“ načrtol Matovič.

Počet otvorených hraničných priechodov sa zrejme pre kontroly zmenší, obmedzia sa aj otváracie časy. Prichádzajúci by mali mať postupne možnosť otestovať sa aj v blízkosti hraníc. „Predpokladáme, že sa tam vykoná štyri až päť miliónov testov do mesiaca,“ priblížil premiér. Považuje to za dostatočné, aby sa udržiaval počet pozitívnych prípadov pod kontrolou.

O tom, aké testy sa budú na hraniciach uznávať, či o zákaze vychádzania podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) ešte rokujú. Poznamenal, že niektoré rozhodnutia musí prijať vláda. Ako doplnil na sociálnej sieti štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus, na krízovom štábe myslia aj na tranzit a tzv. pendlerov a turnusových zamestnancov.

„Predbežná dohoda je, aby sa pretestovali minimálne raz za dva týždne a vďaka tomu potom mohli voľne pendlovať,“ naznačil.

Matovič tiež uviedol, že v prípade podozrení zo zhoršenia sa situácie môžu pretestovať aj obce či mestá, kde sa neuskutoční druhé kolo plošného testovania.

- Reklama -