Česko malo počas nedele 6542 prípadov nákazy SARS-CoV-2

0
Muž s ochranným rúškom prechádza cez prázdne námestie pred Pražským hradom v Prahe v Českej republike. Foto: TASR

Česká republika počas nedele zaznamenala ďalších 6542 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, informoval v pondelok server Novinky.cz.

V krajine podľa údajov ministerstva zdravotníctva evidujú 180 797 aktívnych prípadov a 157 418 osôb sa z ochorenia vyliečilo. Celkovo sa v ČR od začiatku pandémie nakazilo 341 644 ľudí a 3429 zomrelo v spojitosti s ochorením COVID-19. Hospitalizovaných je 7370 pacientov.

Reprodukčné číslo vírusu (R0) v nedeľu kleslo na hodnotu 1, uvádza server Novinky.cz s odvolaním sa na údaje portálu Data Against Covid. Toto číslo udáva, koľko ďalších osôb môže infikovať jeden nakazený.

Oficiálnu hodnotu čísla R zverejňuje Ústav zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS) ČR raz týždenne, väčšinou v piatok. Novinky.cz pripomínajú, že hodnotu R0 zverejnili na základe údajov z portálu Data Against Covid, preto sú možné menšie rozdiely.

Poslanecká snemovňa českého parlamentu v piatok schválila predĺženie núdzového stavu v krajine o ďalšie tri týždne – do piatka 20. novembra.

Núdzový stav umožňuje vláde nariaďovať napríklad uzavretie podnikov či pracovnú povinnosť niektorým skupinám obyvateľstva. Školy a väčšina obchodov v ČR zostávajú zatvorené a obmedzený je i voľný pohyb osôb.

- Reklama -