Konzílium neodporúča 2. kolo celoplošného testovania, navrhujú testovať cielene

1
Celoplošné testovanie. Foto: TASR

Konzílium odborníkov neodporúča druhé kolo celoplošného testovania na Slovensku. Testovanie antigénovými testami odporúčajú v okresoch, kde sa pri prvom kole celoplošného testovania potvrdila najvyššia pozitivita, teda 1,5 percenta a vyššie. Vyplýva to zo stanoviska konzília, ktoré má TASR k dispozícii.

Ako alternatívu odporúča spomínané cielené testovanie v ohniskách a testovanie rizikových skupín obyvateľstva v zmysle možného šírenia nákazy. Ide najmä o pacientov pri prijímaní do nemocníc, zdravotníckych pracovníkov, zariadenia sociálnych služieb a centrá pre deti a rodinu. Tiež ľudí bez domova, ozbrojené sily a ozbrojené zbory, osoby vo výkone trestu a odňatia slobody, osoby v resocializačných zariadeniach a členov policajného zboru, zamestnancov inštitúcií ministerstva vnútra a žiadateľov o azyl. Ďalej osoby s medzinárodnou ochranou a iné skupiny migrujúcich osôb.

Odporúčajú aj testovanie úzkych kontaktov pozitívnych z prvého kola testovania. Navrhujú testovať i ľudí prichádzajúcich na Slovensko zo zahraničia, pričom odporúčajú znížiť počet hraničných priechodov.

„Rovnako odporúčajú testovať zamestnancov strategických podnikov, kľúčových pre chod hospodárstva, akými sú energetika, potravinárstvo, poľnohospodárstvo, štátna a verejná správa. Ďalej učiteľov a žiakov škôl v najviac postihnutých okresoch, ako aj zamestnancov veľkých firiem.

„Na zabezpečenie nami navrhovaných opatrení odporúčame vytvoriť mobilné odberové tímy pre potrebu testovania v objektoch/prevádzkach, ak povaha prevádzky nedovoľuje testovať v stabilných MoM,” píše sa v stanovisku konzília.

Odborníci tiež okrem iného odporúčajú posilniť RÚVZ a tým vyhľadávanie kontaktov pozitívnych osôb. Za účinný prostriedok zachytenia rizikových osôb považujú samodohľadávanie kontaktov. Odporúčajú tiež vyzývať pozitívne osoby, aby samy informovali svoje úzke kontakty, že majú zostať 10 dní v karanténe, sledovať svoj zdravotný stav a v prípade príznakov kontaktovať svojho praktického lekára.

- Reklama -

1 komentár

  1. Kto to je to konzílium a kto ho oprávnil kaziť to zlodejovi a plagiátorovi Mat_ovičovi. A to práve teraz, keď to má už tak pekne rozbehnuté? To teda ani náhodou, bude druhé kolo a možno aj tretie aby ste vedeli. Ha, ha, ha …

Comments are closed.