Zemetrasenie v Turecku a Grécku si vyžiadalo už minimálne 71 obetí

0
Ilustračná snímka

Záchranári vytiahli v nedeľu z trosiek zrútenej budovy v oblasti západotureckého Izmiru 70-ročného muža, ktorý bol zavalený približne 34 hodín. Bilancia piatkového zemetrasenia, ktoré v piatok popoludní zasiahlo západné pobrežie Turecka a neďaleký grécky ostrov Samos, sa v nedeľu zvýšila na minimálne 71 mŕtvych a 949 zranených, informovala agentúra AP.

Zachráneného 70-ročného muža previezli do nemocnice, pričom jeho stav je podľa úradov dobrý. Celkovo je po zemetrasení hospitalizovaných viac ako 220 zranených.

Záchranári prehľadávajú trosky zrútenej budovy v tureckom meste Izmir 31. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Záchranné a pátracie práce v treťom najväčšom tureckom meste Izmir, kde sa pri zemetrasení zrútilo osem budov, pokračovali aj počas nedele. Počet nájdených mŕtvych tiel však už začal prevyšovať počet ľudí, ktorých sa podarilo vytiahnuť spod trosiek živých.

Drvivú väčšinu mŕtvych (69) a zranených (930) – evidujú v tureckej provincii Izmir. Zvyšné dve obete prišli o život na gréckom ostrove Samos, kde utrpelo zranenia ešte ďalších najmenej 19 ľudí.

Po hlavnom zemetrasení, ktorého magnitúdu udávajú rôzne zdroje v rozmedzí 6,6 až 7,0 nasledovali stovky slabších dotrasov. V pobrežnej oblasti na západe Turecka a na Samose zaznamenali aj menšiu prívalovú vlnu cunami, v dôsledku ktorej sa utopila staršia žena.

Záchranári prehľadávajú trosky zrútenej budovy v tureckom meste Izmir 31. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Otrasy bolo cítiť po celom západnom Turecku vrátane Istanbulu, a tiež v gréckej metropole Atény. Najviac postihnuté je mesto Izmir, kde bude nutné zrútiť 26 vážne poškodených budov. Stovky ľudí, ktorí prišli o strechu nad hlavou, dočasne ubytovali v stanoch.

Do záchranných a pátracích operácií v oblasti Izmiru sa zapojilo takmer 6400 ľudí, ktorým asistovali cvičené psy a ťažké technika. Stovky ďalších pomáhali pri distribúcií potravy a poskytovaní pomoci.

Zemetrasenie vyvolalo vzájomné prejavy solidarity medzi predstaviteľmi Grécka a Turecka po mesiacoch vyhroteného napätia vo vzťahoch oboch krajín.

- Reklama -