Prezidentka k celoplošnému testovaniu: Som rada, že sa nenaplnili obavy, vrátane tých mojich

0
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej sa víkendové plošné testovanie “nepochybne podarilo dobre zvládnuť”. Klobúk dole pred všetkými, ktorí sa na príprave testovania podieľali, uvádza prezidentka na sociálnej sieti.

„Som rada, že sa nenaplnili obavy, vrátane tých mojich, a že vo výsledku každý, kto sa otestovať chcel, sa na test dostal. Uznanie patrí všetkým, ktorí sa na tom podieľali, predovšetkým vláde, armáde, polícii, hasičskému zboru, zdravotníkom, zdravotníčkam a všetkým ľuďom, ktorí dobrovoľnícky pomáhali,” píše Zuzana Čaputová.

Prezidentka vyjadrila rešpekt aj samosprávam. „Hoci nie vždy dostávali spoľahlivé informácie a svoje obavy dávali aj najavo, venovali obrovské úsilie tomu, aby testovacie miesta pripravili čo najlepšie. Ich rola je nezastupiteľná,” ocenila.

Prezidentka konštatovala, že práve komunity na miestnej a mestskej úrovni dokážu urobiť veľmi veľa a podržať aj taký veľký projekt, akým je celoštátne plošné testovanie.

V neposlednom rade vyjadrila uznanie ľuďom, ktorí v tomto neľahkom a emóciami nabitom období ukázali príkladné správanie a zvládli aj niekoľkohodinové čakanie bez konfliktov, so vzájomnou podporou a úctou.

„Potvrdzuje to, že napriek názorovým rozdielom a kritickým výhradám sa vieme ako spoločenstvo zomknúť. Berme to ako ďalší z úspechov plošného testovania a stavajme na ňom v ďalších dňoch a týždňoch, ktoré sú pred nami. Budeme to potrebovať,” hodnotí Čaputová.

Prezidentka sa zároveň pripojila k premiérovej výzve a poprosila všetkých s pozitívnym testom o prísne dodržiavanie karantény a všetkých ostatných o dodržiavanie známych a účinných opatrení.

„Ani negatívny výsledok testu nám totiž nedáva istotu, že nie sme šíriteľmi vírusu. Plošné testovanie nebolo cieľom, ale prostriedkom. Cieľom je, aby sme ako spoločenstvo a krajina zvládli pandémiu, zachránili ľudské životy a zdravie ľudí. A to si vyžaduje aj naďalej zodpovednosť nás všetkých,” dodala prezidentka na sociálnej sieti.

- Reklama -