Polícia varuje pred podvodnými telefonátmi, páchatelia môžu získať citlivé údaje

0
blur, smartphone, chatting
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

Polícia upozorňuje na podvodné telefonáty, keď sa páchateľ snaží pod zámienkou technickej podpory získať od volanej osoby prístup do internetbankingu. Policajti o tom informovali na sociálnej sieti.

Podvodník sa predstaví ako pracovník technickej podpory spoločnosti Microsoft. „Volanú osobu navedie, aby si stiahla softvérový program, ktorý páchateľovi poskytne vzdialený prístup do zariadenia volanej osoby,” upozorňujú policajti s tým, že páchatelia takto môžu získať prístup k súborom a prístupovým údajom do používateľských účtov.

„V prípade, že nezistia také údaje, navedú volanú osobu, aby zaplatila za služby technickej podpory alebo uvedú, že im bude nainštalovaný potrebný antivírusový program, za ktorý je potrebné zaplatiť prostredníctvom internetbankingu,” spresnili policajti. V tom momente páchateľ od volanej osoby buď prevedie finančné prostriedky, alebo získa prihlasovacie údaje do internetbankingu.

Policajti upozorňujú, že ak volaná osoba nepostupuje podľa pokynov páchateľa, ten zneprístupní obsah zariadenia volanej osoby a následne žiada zaplatiť za jeho sprístupnenie. Telefonáty sú vedené v anglickom jazyku a sú najmä z predvolieb +421, +44 a +34.

- Reklama -