Tisíce Izraelčanov opäť demonštrovali proti premiérovi Netanjahuovi

0
Demonštranti protestujú proti izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi pred jeho úradom v Jeruzaleme, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Tisíce Izraelčanov sa v sobotu v Jeruzaleme zúčastnili na tradičnej demonštrácii proti premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi, informovala v nedeľu agentúra AP.

Demonštranti mávali izraelskými zástavami i ružovými zástavami, ktoré sa stali symbolom protestného hnutia. Pochodovali centrom Jeruzalema smerom k námestiu, ktoré leží neďaleko premiérovej oficiálnej rezidencie.

Účastníci niesli nápisy “Zachraňujeme krajinu, bojujeme proti korupcii” a “Revolúcia”. Menšie protesty sa konali i na iných miestach v krajine.

Protesty namierené proti Netanjahuovi sa v krajine konajú pravidelne už od júna. Účastníci požadujú premiérovo odstúpenie pre obvinenia z korupcie a za to, že podľa nich nezvláda krízu spôsobenú pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2.

Premiér čelí v troch rôznych korupčných kauzách obžalobe z podvodu, porušenia dôvery a úplatkárstva. Netanjahu obvinenia odmieta.

Izrael postupne uvoľňuje opatrenia, ktoré vláda zaviedla s cieľom zmierniť šírenie nákazy. Obchody, hotely a reštaurácie sú však stále zatvorené, píše AP.

- Reklama -