V Taliansku protestovali proti možným novým opatreniam

0
Dym zo svetlíc stúpa očas protestu proti doterajším epidemiologickým opatreniam 31. októbra 2020 v Ríme. Foto: TASR/AP

Taliansko za posledných 24 hodín zaznamenalo rekordných 31 725 prípadov nákazy novým koronavírusom. Počet súvisiacich úmrtí vzrástol o takmer 300, informovala agentúra AP.

Podľa talianskeho ministerstva zdravotníctva bol za posledné dni pozitívny jeden z každých siedmich vykonaných testov. V Taliansku už celkovo potvrdili takmer 680 000 prípadov nákazy a 38 618 úmrtí, čo je druhý najvyšší počet v Európe.

Taliansky premiér Giuseppe Conte z tejto situácie zvažuje prijatie prísnejších reštrikcií s cieľom spomaliť rýchle šírenie nákazy.

V krajine sa pritom opakovane konajú protesty už proti doterajším epidemiologickým opatreniam. V sobotu sa takáto demonštrácia konala v metropole Rím, kde sa v centre mesta zhromaždili stovky ľudí obávajúcich sa zavedenia ďalšieho lockdownu.

Študenti držia transparenty počas protestu proti doterajším epidemiologickým opatreniam 31. októbra 2020 v Ríme. Foto: TASR

Došlo pritom aj k násilným potýčkam medzi policajtmi a demonštrantami, ktorí na nich hádzali petardy a fľaše. Protest sčasti zorganizovali stúpenci krajnej pravice.

Podobné demonštrácie proti reštrikciám a negatívnym dôsledkom sa v sobotu konali aj v ďalších talianskych mestách vrátane Milána, kde nespokojenci žiadali vládu o poskytnutie finančnej pomoci ľuďom zasiahnutým negatívnymi dôsledkami pandémie.  

V piatok večer sa podobný protest konal vo Florencii, kde došlo aj k násilnostiam. Polícia tam zadržala približne 20 ľudí.

V Taliansku sú už od minulého víkendu zavreté kiná, divadlá, posilňovne a plavárne, pričom reštaurácie a bary musia zatvárať o 18.00 h.

- Reklama -