Vo veku 90 rokov zomrel v spánku škótsky herec Sean Connery

0
Na archívnej snímke z 3. decembra 2005 v Berlíne Sean Connery stojí na pódiu počas udeľovania Európskych filmových cien, kde získal čestné uznanie za svoje celoživotné dielo. Vo veku 90 rokov zomrel škótsky herec Sean Connery, ktorý sa preslávil najmä stvárnením agenta Jamesa Bonda v rovnomenných špionážnych filmoch. Informovala o tom v sobotu 31. októbra 2020 spravodajská stanica BBC. Foto: TASR/DPA

Vo veku 90 rokov zomrel škótsky herec Sean Connery, ktorý sa preslávil najmä stvárnením agenta Jamesa Bonda v rovnomenných špionážnych filmoch. Informovala o tom v sobotu spravodajská stanica BBC.

Kedy Connery zomrel a príčina jeho smrti zatiaľ nie sú známe.

Connery bol na striebornom plátne vôbec prvým Jamesom Bondom. Tohto obľúbeného britského agenta stvárnil v celkovo siedmich filmoch. Počas desaťročí trvajúcej kariéry získal množstvo prestížnych ocenení, vrátane Oscara, dvoch cien BAFTA a troch Zlatých glóbusov. V diváckych anketách často víťazil ako vôbec najlepší predstaviteľ Jamesa Bonda, známeho tiež ako Agent 007.

Sean Connery drží v ruke ružu počas rozhovoru o filme “Meno ruže” na tlačovej konferencii v Londýne. Foto: TASR/AP

Okrem filmov o Bondovi si však zahral aj vo viacerých ďalších známych snímkach, ako sú Honba na ponorku (1990), Indiana Jones: Posledná krížová výprava (1989) či Skala (1996).

Oscara získal v roku 1988 v kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe za stvárnenie írskeho policajta  vo filme Nepodplatiteľní (1987).

V roku 2000 ho britská kráľovná pasovala za rytiera, a udelený mu bol titul Sir. V auguste oslávil 90. narodeniny.

FOTOGALÉRIA

- Reklama -