Pri protestoch proti zastreleniu Afroameričana zadržali v New Yorku 30 demonštrantov

0
Potýčka medzi policajtmi a ľuďmi počas násilného protestu po tom, čo policajti zabili 27-ročného Afroameričana, ktorý držal nôž vo Filadelfii, najväčšom meste amerického štátu Pensylvánia v pondelok 26.októbra 2020. (Foto: TASR/AP)

Newyorská polícia zadržala približne 30 demonštrantov, ktorí vyšli v utorok neskoro večer do ulíc Brooklynu po tom, čo vo Filadelfii policajti zabili 27-ročného Afroameričana, ktorý držal nôž. Informáciu priniesla v stredu agentúra Reuters.

„Polícia zadržala približne 30 ľudí,” uviedol hovorca newyorského policajného oddelenia. Príslušníci newyorskej polície podľa jeho slov počas nočných protestov neutrpeli život ohrozujúce zranenia. Polícia tiež uviedla, že demonštranti poškodili niekoľko policajných vozidiel a podpálili niekoľko smetných košov.

Newyorské protesty vypukli po tom, čo 27-ročného Afroameričana Waltera Wallacea, ktorý trpel duševnými poruchami, konfrontovali príslušníci filadelfskej polície a následne mladíka zastrelili.

V Spojených štátoch už mesiace prebiehajú protesty proti policajnej brutalite, páchanej najmä na Afroameričanoch. Najznámejším prípadom posledných mesiacov je smrť Georgea Floyda v štáte Minnesota, ktorý v máji zomrel po zatknutí políciou.

Cieľom protestov, ktoré majú miestami násilný priebeh, je dosiahnuť rasovú rovnosť a vzoprieť sa policajnej brutalite.

Videozáznam incidentu zachytáva, ako Walter Wallace, ktorý trpel duševnými poruchami, odstrčil svoju mamu, ktorá sa ho pokúšala zadržať, a s nožom v ruke začal kráčať smerom k dvom policajtom. „Pustite nôž,” kričí jeden z policajtov na zázname pred tým, ako začnú strieľať.

- Reklama -