Srbská premiérka Brnabičová: Nová vláda bude proeurópska i proruská

0
Srbská premiérka Ana Brnabičová. Foto: TASR/AP

Designovaná srbská premiérka Ana Brnabičová v stredu vyhlásila, že jej nová vláda bude proeurópska, ale zároveň bude zachovávať “priateľské” vzťahy s Ruskom a Čínou.

Brnabičová (45) to uviedla v stredu počas svojho prejavu v parlamente predtým, ako zákonodarný zbor schválil srbskú novú vládu, v ktorej dominujú spojenci autokratického prezidenta Aleksandara Vučiča, informuje tlačová agentúra AP.

Hlasovanie sa v 250-člennom parlamente skončilo pomerom hlasov 227:5; zvyšok zákonodarcov nebol prítomný.

Brnabičová, ktorá viedla i predchádzajúci kabinet, uviedla, že úlohou novej vlády bude urýchlenie “procesu európskej integrácie”, a to zosúladením demokratických a zákonných reforiem s požiadavkami potrebnými pre vstup jej krajiny do Európskej únie.

Hoci sa Srbsko oficiálne uchádza o členstvo v Únii, zároveň posilňuje svoje ekonomické, politické a vojenské vzťahy s Ruskom i Čínou.

Vučičova vládnuca Srbská pokroková strana (SNS) v parlamentných voľbách, ktoré sa konali 21. júna, zaznamenala drvivé víťazstvo. Voľby však boli bojkotované niekoľkými hlavnými opozičnými stranami. SNS získala v 250-člennom parlamente 188 kresiel.

Opozičný bojkot bol vykonaný – ako bolo citované – z dôvodu nedostatočných slobodných a spravodlivých podmienok volieb, ako aj rizika pre verejné zdravie na pozadí korovírusovej pandémie COVID-19.

Hlavné opozičné strany v stredu uviedli, že nová vláda, ktorá má 21 ministrov – takmer polovicu z nich tvoria ženy – nie je legitímna a je výsledkom “zmanipulovaných” volieb.

Už predtým, ako vznikla nová vláda, Vučič oznámil, že predčasné parlamentné voľby sa budú konať v apríli 2022.

Analytici sú presvedčení, že jeho rozhodnutie je výsledkom nátlaku zo strany Európskej únie, ktorej činitelia vyslovili znepokojenie, že júnové voľby neboli slobodné ani spravodlivé.

- Reklama -