Predseda Súdnej rady Mazák: Slovenské súdnictvo prežíva ďalší vážny a tragický deň. Kolabuje systém

0
Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák. Foto. TASR

V slovenskom súdnictve prežívame ďalší vážny a tragický deň. Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák to uviedol po tom, ako Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala sudcu Najvyššieho súdu (NS) SR, bývalú podpredsedníčku tohto súdu a dve sudkyne bratislavských okresných súdov pre podozrenia z korupcie a iných trestných činov. TASR o tom informovala hovorkyňa Súdnej rady Veronika Müller.

„Po akciách NAKA Búrka a Plevel je Víchrica potvrdením, že boj s korupciou, úplatkárstvom, marením spravodlivosti a zasahovaním do nezávislosti súdnictva nadobúda rozmery, v ktorých už nemôžeme hovoriť len o jednotlivcoch. Zlyhával a kolabuje systém,” vyhlásil Mazák. Na očistu a uzdravenie slovenskej justície podľa neho niet inej cesty, než odsúdenie všetkých sudkýň a sudcov, ktorým sa dokážu ich kriminálne skutky.

Strata funkcie sudcu, prípadne osobnej slobody by podľa Mazáka mala byť silným mementom pre tých, ktorí by ešte stále chceli vidieť vo výkone povolania sudcu zdroj bezprácnych príjmov a iných výhod. „Ocenil by som, ak by čestní, svedomití, občiansky a sudcovsky statoční ľudia v talároch vnímali túto bolestivú a hanbu prinášajúcu očistu v ich radoch ako nevyhnutný predpoklad obnovy a udržania morálnej a profesionálnej integrity celého sudcovského stavu,” dodal.

Pri akcii s krycím názvom Víchrica zadržala NAKA viaceré osoby. Viaceré médiá informujú, že ide o ľudí z prostredia justície. Medzi zadržanými menujú bývalú podpredsedníčku Najvyššieho súdu SR Jarmilu Urbancovú, sudcu Najvyššieho súdu Jozefa Kolcuna či bývalú podpredsedníčku Okresného súdu Bratislava I Katarínu Bartalskú. Zadržaný má byť aj právnik Zoroslav Kollár či bratislavská sudkyňa Otília Doláková.

- Reklama -