AKTUALIZOVANÉ SLK vyzvala vládu, aby zvážila celoplošné testovanie. Považuje ho za “vydieranie”. Matovič ich slová označil za bludy

1
Prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár. Foto: TASR

Prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Marian Kollár vyzval vládu SR, aby ešte raz zvážila plánované celoplošné testovanie na nový koronavírus. Na stredajšej tlačovej konferencii vyzval vládnych predstaviteľov, aby si sadli za stôl s odborníkmi a prerokovali ďalšie kroky. Za dôležité považuje mať pripravenú stratégiu a povedať, čo bude ďalej.

„Máme vážne podozrenie, že rozhodnutie o plošnom testovaní nebolo vôbec odborné,” komentoval s tým, že za vhodné nepovažuje hnať sa za tým, aby Slovensko bolo v niečom prvé. Dôležité je, aby bolo úspešné. Za legitímne považuje rozhodnutie lekárov, ktorí sa rozhodnú nepridať sa k pomoci. Podľa jeho slov by si mali šetriť sily a prostriedky. Jasné podľa neho nie je ani to, čo by sa stalo prípade ďalšej vlny.

Testovanie na Orave bolo podľa šéfa SLK slov s “vypätím všetkých síl”. Kollár očakával, že sa niekto zamyslí nad výsledkami a povie ako ďalej. Rovnako sa pýta, kto sa bude prípadne starať o nakazených zdravotníkov. Dodal, že na testovanie chýbajú zdravotnícki pracovníci, problematické je podľa neho aj materiálne vybavenie. Význam vidí v pravidelnom testovaní v zdravotníckych zariadeniach, napríklad v domovoch sociálnych služieb, potravinárstve či strategických podnikoch.

Celoplošné testovanie považuje za “vydieranie”. Ľudia podľa jeho slov nemajú na výber.

Premiér označil vyjadrenia SLK ku COVID-19 za bludy

Premiér Igor Matovič (OĽANO) odmieta tvrdenia zástupcov Slovenskej lekárskej komory (SLK) zo stredajšej tlačovej konferencii v súvislosti so štatistikami k úmrtnosti na COVID-19, ktoré prirovnali k chrípke. Hovorí o bludoch a pýta sa, či naozaj idú z pozície takejto autority hovoriť lekárom, že nepotrebujú zdravotnícke a ochranné pomôcky, pretože bojujeme s chrípkou.

Na snímke premiér SR Igor Matovič. Foto: TASR

Matovič kritizuje vyjadrenia člena rady SLK Ernesta Sivíka, že úmrtnosť na COVID-19 je na úrovni chrípky, pričom prezident komory Marian Kollár to označil za dobrý signál. „Mne vybilo poistky,” reagoval premiér a hovoril o blude. Pýta sa, či naozaj ide významná lekárska autorita v takejto chvíli odkazovať lekárom a zdravotníkom, že nepotrebujú rúška a ochranné pomôcky.

Lekári i zdravotníci si podľa Matoviča musia zodpovedať otázku, či budú veriť “bludárom na úrovni Kotlebu”, alebo sa zapoja a pomôžu v boji proti novému koronavírusu, ktorý podľa jeho slov určite nie je chrípka. Doplnil, že Sivík k svojmu tvrdeniu došiel na základe štúdie, ktorá mala byť na internete označená ako hoax.

„Po tejto vete akékoľvek slovo, akýkoľvek výrok, akýkoľvek názor tohto človeka pre mňa nemá absolútne žiadnu váhu,” poznamenal.

- Reklama -

1 komentár

  1. Myslím si, že majú páni z LSK zase raz poriadnu smolu. Ešte totižto nikde vo svete nestihli vyrobiť také váhy, aby ich mohli zvážiť!!! To je Bohu žiaľ naša smola. My máme z toho traumu a zákaz vychádzania, oni majú z toho poriadny kšeft. Tak, že tak!!!

Comments are closed.