Kolíková: Počet stíhaných osôb v justícii ukazuje potrebu systémovej zmeny

0
Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí). Foto: TASR

Zvyšujúci sa počet zadržaných, väznených a stíhaných osôb v justícii ukazuje, že ide o systémovú záležitosť, a preto je potrebná aj systémová zmena. Okrem novely ústavy predloženej v parlamente ju predstavuje aj nová súdna mapa. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) to uviedla v stredu na sociálnej sieti po informáciách o zadržaní viacerých osôb v rámci akcie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) s názvom Víchrica. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) v reakcii ocenil prácu vyšetrovateľov, ktorí za akciou stoja.

Systémová zmena má podľa ministerky systém nastaviť a sfunkčniť pre naplnenie svojho poslania slúžiť spravodlivosti. “V oblasti súdov tou systémovou zmenou, okrem zmien, ktoré predpokladá novela ústavy, ktorá je v parlamente, je určite aj nová súdna mapa,” uviedla. Považuje za nevyhnutné ju čo najskôr “položiť na stôl”.

Nová súdna mapa má byť podľa Kolíkovej nástrojom pre kvalitnejšiu justíciu s cieľom mať rýchlo zrozumiteľný rozsudok, “ktorému verím, že je spravodlivý”. “Táto zmena je však rovnako dôležitá aj pre pretrhnutie korupčných väzieb. Aktuálne sa javí, že práve pretrhnutie korupčných väzieb je to kľúčové. Kvalitnejšia justícia bude bonusom,” poznamenala.

- Reklama -