Vláda odsúhlasila na odmeny zdravotníkom vyše 37,5 milióna eur

0
Testovanie obyvateľov na COVID-19. (Foto: TASR)

Na odmeny zdravotníkom, ktorí pomáhali v prvých mesiacoch zvládať boj s pandémiou nového koronavírusu, pôjde zo štátneho rozpočtu 37.532.245 eur. Vyplýva to z materiálu Odmeňovanie určených zdravotníckych pracovníkov, ktorí od 1. apríla 2020 do 31. júla 2020 pôsobili v prvej línii a v červenej zóne v súvislosti so vzniknutou situáciou týkajúcou sa akútneho respiračného syndrómu spôsobeného novým koronavírusom. Návrh Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR schválila na stredajšom rokovaní vláda.

Z celkovej sumy vyčlení rezort 13.335.790 eur pre zdravotníkov pracujúcich v podriadených organizáciách MZ, pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v prvej línii a v červene zóne, ktorí nie sú podriadenými organizáciami rezortu, je alokovaných 24.196.455 eur.

Podriadené organizácie rezortu dostanú financie prostredníctvom priameho transferu, iným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti budú na základe nahlásených údajov o určených zdravotníckych pracovníkoch v prvej línii a červenej zóne pripísané prostriedky na bankový účet.

Organizácie ich prerozdelia svojim zamestnancom podľa výšky odpracovaných hodín.

Rezort zdravotníctva má nahlásených 55.698 zdravotníckych pracovníkov, ktorí pomáhali v prvej línii, medzi nimi sú lekári, sestry, ale napríklad aj pracovníci zdravotnej záchrannej služby, zdravotnej dopravnej služby, zubári, laboranti, farmaceuti či psychológovia.

- Reklama -