Rusko: Čečenský vodca tvrdí, že Macronov postoj prispieva k terorizmu

0
Stúpenci Hamasu zapaľujú obrázky s podobizňou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona počas protestu proti francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi a za zverejňovanie karikatúr proroka Mohameda, ktoré považujú za rúhanie pred francúzskym kultúrnym centrom v Gaze 27. októbra 2020. (Foto: TASR/AP)

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v utorok vyhlásil, že francúzsky prezident Emmanuel Macron svojím ospravedlňovaním karikatúr proroka Mohameda v rámci zákonov o slobode slova inšpiruje teroristov.

Podľa agentúry Reuters to Kadyrov, blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, vyhlásil po tom, ako Francúzsko varovalo svojich občanov žijúcich alebo cestujúcich v niekoľkých krajinách s moslimskou väčšinou, aby v súvislosti s pobúrením súvisiacim s daným škandálom prijali mimoriadne bezpečnostné opatrenia.

Tento spor má korene v útoku nožom pred francúzskou školou zo 16. októbra, keď mladík čečenského pôvodu odrezal hlavu učiteľovi, ktorý žiakom ukazoval karikatúry proroka Mohameda.

Predmetné karikatúry, po prvý raz zverejnené francúzskym satirickým časopisom Charlie Hebdo, mnohí moslimovia považujú za rúhanie.

Kadyrov, bývalý povstalec, ktorý súhlasil s kremeľskou vojenskou operáciou, ktorá potlačila islamistické povstanie v Čečensku a neďalekých ruských regiónoch, podľa Reuters “bagatelizuje” skutočnosť, že útočník sa narodil v Čečensku.

Kadyrov vo svojom príspevku na sociálnej sieti Twitter napísal, že Macron sa mýli, ak zverejnenie daných karikatúr považuje za prejav slobody slova.

Macron, ktorý vyzdvihol zavraždeného učiteľa ako “tichého hrdinu”, prisľúbil, že krajina bude bojovať proti “islamskému separatizmu”.

- Reklama -