Rybníček: Podarí sa na víkendové testovanie zabezpečiť dostatok zdravotníkov? Stále je to otázne

0
Richard Rybníček (Foto: TASR)

Najväčším problémom pri zabezpečení celoplošného testovania ostáva dostatočný počet zdravotníckeho personálu. Uviedol to prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček. “Je to stále veľká otázka, či sa to štátu, v spolupráci s mestami a obcami, podarí,” povedal.

V prípade organizačných kompetencií samospráv si myslí, že po skúsenosti z Oravy a z Bardejova sa akcia zorganizovať dá, pripomína však, že krízové štáby a tímy miest musia riešiť nielen samotný organizačný priebeh odberov, ale aj celú logistiku, ktorá s tým súvisí. “Riešime aj odvoz odpadu, dezinfekčných prostriedkov a v diskusii s právnikmi aj typ zmlúv a odmeňovania administratívnych pracovníkov a dobrovoľníkov,” dodal.

Celoplošné testovanie na nový koronavírus bude mať dvojdňový formát, počas najbližšej soboty (31. 10.) a nedele (1. 11.). Ako na utorkovej tlačovej konferencii priblížil minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO), k dispozícii bude takmer 5000 odberných miest, v databáze dobrovoľníkov je 23.000 dobrovoľníkov, z toho je 13.000 zdravotníkov.

- Reklama -