Terorista číslo jeden. Čečenský mufti tak označil francúzskeho prezidenta

0
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Čečenský mufti Salach-Chadži Mežijev označil francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona za “teroristu číslo jeden” a “nepriateľa všetkých moslimov”.

Vo svojom vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti Instagram Mežijev odsúdil aj niektoré pietne podujatia, ktorými si obyvatelia Francúzska uctili pamiatku brutálne zavraždeného stredoškolského učiteľa Samuela Patyho. Vrahom bol mladý moslim, ktorého rodina pochádza práve z Čečenska.

Mežijevovi prekážali tie akcie, počas ktorých sa na fasády vládnych budov premietali karikatúry proroka Mohameda, napísal portál Meduza.io. Podľa muftiho takýmto konaním Macron “začal svoj vopred prehraný pochod s islamom”.

Portál však pripomína, že známe sú len dve spomienkové akcie s takýmto scenárom, a to v mestách Montpellier a Toulouse, kde premietanie karikatúr na fasády vládnych budov trvalo asi štyri hodiny.

Čečenskí mufti vyhlásil, že Macron urážkou proroka Mohameda uráža všetkých prorokov a náboženstvá. Označil ho za nepriateľa Alaha, ľudstva i všetkých moslimov, ktorý “nemá žiadne morálne zásady a hodnoty”. Obvinil ho tiež, že podnecuje medzietnické a medzináboženské spory a zámerne hucká moslimov k provokatívnym akciám tým, že “zo šialeného profesora urobil národného hrdinu”.

Útok na Samuela Patyho, učiteľa zemepisu a dejepisu na strednej škole v meste Conflans-Sainte-Honorine v metropolitnej oblasti Paríža, sa odohral 16. októbra. Predpokladá sa, že motívom útoku bolo to, že v rámci seminára o slobode prejavu ukazoval študentom známe karikatúry proroka Mohameda, ktoré vyšli v satirickom časopise Charlie Hebdo.

Macron túto vraždu označil za teroristický útok a obeti posmrtne udelili najvyššie vyznamenanie – Rad Čestnej légie.

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov vraždu učiteľa Patyho odsúdil, ale súčasne zdôraznil, že nemožno urážať náboženské cítenie moslimov.

Macron sa po vražde učiteľa dejepisu zaviazal, že bude intenzívnejšie bojovať proti islamským radikálom. Verejne tiež podporil slobodu prejavu, ktorá podľa neho zahŕňa aj zverejňovanie karikatúr.  

Jeho prísľub však počas víkendu vyvolal protesty v mnohých krajinách s väčšinovo moslimským obyvateľstvom a viedol k výzvam na bojkot francúzskych tovarov. V niektorých krajinách si vlády predvolali francúzskych veľvyslancov, aby v súvislosti s Macronovými výrokmi vyjadrili protest.

- Reklama -