Sudkyňa ukončila výsluch obvinených Kováčika a Pakšiho. Budú stíhaní väzobne alebo nie?

0
Policajná eskorta a príslušníci Národnej kriminálnej agentúry privádzajú vysokého policajného funkcionára Norberta Pakšiho a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika na pojednávanie na Špecializovaný trestný súd v Pezinku v nedeľu 25. okóbra 2020. (Foto: TASR)

Sudkyňa pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku ukončila v nedeľu podvečer výsluch obvinených, špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a bývalého vysokopostaveného policajného funkcionára Norberta Pakšiho. Potvrdila to hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Rozhodnutie sudkyne ŠTS o návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) stíhať dvojicu väzobne by malo byť známe najskôr po 20.00 h. Po ukončení výsluchov odzneli záverečné návrhy procesných strán.

Výsluch Dušana Kováčika sa začal o 11.00 h a napoludnie sa v budove súdu objavila aj jeho manželka, ktorá využila zákonné právo a možnosť ponúknuť súdu kauciu na jeho prepustenie z väzby. V budove súdu strávila necelé štyri hodiny.

Predtým sudkyňa ŠTS vykonala od 9.00 h výsluch Norberta Pakšiho, ktorý sa k obvineniam, ktoré sú mu kladené za vinu, priznal. Norbert Pakši, ako aj jeho obhajca Ivan Kochanský nevidia dôvody väzobného stíhania. Preto ani nenavrhli záruky a kauciu, ktoré by nahrádzali väzbu.

Norberta Pakšiho zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) vo štvrtok ráno (22. 10.) spoločne so špeciálnym prokurátorom. Prokurátor ÚŠP podal návrh na väzobné stíhanie dvojice v sobotu (24. 10.) v skorých ranných hodinách, a to pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zločin prijímania úplatku, zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a iné.

V prípade Dušana Kováčika prokurátor návrh na väzbu podal pre konštatovanie naplnenia dôvodov tzv. kolúznej a preventívnej väzby. U obvineného Pakšiho návrh na väzbu podal pre všetky dôvody väzby. U Norberta Pakšiho, aktuálne už bývalého funkcionára útvaru zvláštnych policajných činností, ktorý má na starosti aj odpočúvanie, je teda aj obava z úteku.

- Reklama -