Taliansko: Šéf neofašistov odsudzuje opatrenia proti “pseudopandémii”

0
Potýčka medzi políciou a aktivistami počas protestu, ktorý zvolala okrajová talianska neofašistická strana Forza Nuova (Nová sila) proti vládnym opatreniam na spomalenie šírenia koronavírusu v Ríme v sobotu 24. októbra 2020. Pri stretoch s pohotovostnými oddielmi došlo násilnostiam, boli ničené autá a motorky a aj podpaľované autá. (Foto: TASR/AP)

Šéf okrajovej talianskej neofašistickej strany Forza Nuova (Nová sila), ktorá sa angažuje pri nepokojoch proti opatreniam na spomalenie šírenia koronavírusu, tvrdí, že životná existencia Talianov bola obetovaná v mene “pseudopandémie”. Informuje o tom agentúra DPA.

„Taliani teraz ukazujú, že už majú dosť reštrikcií a ekonomickej eutanázie v mene pseudopandémie,” napísal Fiore v nedeľu na sociálne sieti Twitter.

Jeho tvít je reakciou na nočnú demonštráciu stoviek ľudí, ktorí pod vedením Forze Nuovy protestovali v centre Ríma proti zákazu vychádzania a ďalším oficiálnym protikoronavírusovým nariadeniam.

Demonštranti zapaľovali v uliciach ohňostroje a hádzali na policajtov rozbušky. Pri stretoch s pohotovostnými oddielmi došlo násilnostiam, boli ničené autá a motorky a aj podpaľované autá.

Zranenia utrpeli dvaja policajti a najmenej desať demonštrantov bolo zatknutých, uvádzajú podľa DPA talianske médiá, napríklad tlačová agentúra Adnkronos.

Veliteľstvo rímskej polície však ešte celkový počet zatknutých a zranených osôb presne nepotvrdilo.

Forza Nuova – politická strana, ktorá v parlamentných voľbách v roku 2018 získala len menej než 0,4 percenta – iniciovala protesty aj v piatok v Neapole.

- Reklama -