ANA, vlastník Star Flyer, plánuje zrušiť zhruba 3500 pracovných miest

0
boeing 747, ana, all nippon airways
ilustračná snímka. Foto: WikimediaImages, Pixabay

Spoločnosť ANA Holdings, vlastník najväčšieho podielu v aerolíniách Star Flyer, v nich plánuje zrušiť zhruba 3500 pracovných miest v priebehu troch rokov. Najväčšie japonské aerolínie totiž čelia rekordnej strate v dôsledku prudkého poklesu dopytu v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Informovali o tom noviny Jomiuri.

Redukcia pracovných miest je súčasťou širšieho plánu reštrukturalizácie podnikov ANA, ktorý bude zverejnený na budúci týždeň. Jeho cieľom je znížiť fixné náklady v očakávaní dlhodobého poklesu dopytu po cestovaní.

Holding ANA mal v minulom roku 43 500 zamestnancov a plánované rušenie pracovných miest by chcel dokončiť vo finančnom roku do 31. marca 2023.

V rámci krátkodobých opatrení holding ANA zvažuje dočasné vyslanie časti svojej pracovnej sily do niekoľkých ďalších firiem vrátane spoločnosti Toyota Motor a predaj 30 svojich veľkých lietadiel, ktorých prevádzka je nákladná, dodali noviny.

ANA je najväčším akcionárom spoločnosti Star Flyer s podielom vo výške 18 %. Odhaduje sa, že v súčasnom fiškálnom roku 2020/2021 (do konca marca 2021) utrpí čistú stratu približne 500 miliárd jenov (4,03 miliardy eur). Holding si už preto vzal pôžičky rádovo v hodnote miliárd eur a využil vládnu pomoc v oblasti cestovného ruchu s cieľom prekonať pokles leteckej dopravy.

Obchodný denník Nikkei v nedeľu osobitne informoval, že miestny rival ANA, spoločnosť Japan Airlines (JAL), má za tri mesiace do konca septembra vykázať prevádzkovú stratu asi 85 miliárd JPY.

Letecká spoločnosť Star Flyer medzitým rokuje s japonskou súkromnou kapitálovou spoločnosťou Advantage Partners a ďalšími o zvýšení kapitálu približne o 10 miliárd JPY vydaním nových dlhopisov, informovali japonské médiá v sobotu (24. 10.) neskoro večer.

- Reklama -