Lukašenko: Bielorusko a Rusko sú pripravené spolu reagovať na vonkajšie hrozby

0
bieloruský prezident Alexander Lukašenko (Foto: TASR/AP)

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko povedal, že Rusko a Bielorusko sú pripravené spoločne reagovať na vonkajšie hrozby. Vyjadril sa tak počas sobotňajšieho telefonátu s americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na bieloruské médiá a ruské tlačové agentúry.

„Rusko nezasahuje do vnútorných záležitostí Bieloruska. Zároveň sú však (obe) krajiny pripravené spoločne reagovať na vynárajúce sa vonkajšie hrozby,” píše ruská agentúra Interfax s odvolaním sa na bieloruskú štátnu televíziu, ktorá takto opísala telefonát politikov.

Lukašenko, ktorý sa drží pri moci napriek rozsiahlym protestom, dostal od opozičných lídrov ultimátum, že ak sa do 25. októbra nevzdá prezidentskej funkcie, bude nasledovať celoštátny štrajk s možným začiatkom v pondelok. Prezident však dosiaľ neprejavil žiadny náznak ochoty opustiť svoj úrad.

Demonštrácie trvajú v Bielorusku od vyhlásenia výsledkov prezidentských voľbách z 9. augusta, ktoré boli podľa opozície sfalšované.

Washington po násilnom zakročení úradov proti demonštrantom v Minsku a ďalších mestách uvalil na bieloruských predstaviteľov sankcie. K rovnakému kroku neskôr pristúpila aj Európska únia. USA i EÚ odmietli uznať Lukašenkovo volebné víťazstvo.

Niekoľko stoviek žien protestovalo aj v sobotu v hlavnom meste Minsk, kde polícia podľa ľudskoprávnej organizácie Viasna zatkla najmenej desať demonštrantov, píše agentúra AP. Menšie protesty sa konali aj vo viacerých ďalších mestách. Najväčšie demonštrácie, ktoré dosahujú účasť až 100.000 ľudí, sa odohrávajú najmä počas víkendov, pripomína AP. Agentúra zároveň píše, že ďalší protest je naplánovaný na nedeľu.

- Reklama -