Bielorusko: Lukašenko telefonoval so šéfom americkej diplomacie Pompeom

0
Mike Pompeo (Foto: TASR/AP)

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko, ktorý čelí hrozbe celoštátneho štrajku nastolenej opozíciou, v sobotu absolvoval telefonický rozhovor s americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom. Bezprostredne však neboli dostupné žiadne detaily tejto konverzácie, informovala tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne médiá.

Lukašenko, ktorý sa drží pri moci napriek rozsiahlym protestom, dostal od opozičných lídrov ultimátum, že ak sa do 25. októbra nevzdá prezidentskej funkcie, bude nasledovať celoštátny štrajk s možným začiatkom v pondelok. Prezident však dosiaľ neprejavil žiadny náznak ochoty opustiť svoj úrad. Demonštrácie vypukli po sporných augustových prezidentských voľbách, ktoré boli podľa opozície sfalšované.

Washington po násilnom zakročení úradov proti demonštrantom v Minsku a ďalších mestách uvalil na bieloruských predstaviteľov sankcie. K rovnakému kroku neskôr pristúpila aj Európska únia. USA i EÚ odmietli uznať Lukašenkovo volebné víťazstvo.

Pompeo v sobotu zároveň vyhlásil, že Spojené štáty požadujú od bieloruskej vlády vyvodenie zodpovednosti voči tým, ktorí sú podľa Washingtonu vinní z “potláčania demokracie”, dopĺňa tlačová agentúra TASS. Šéf americkej diplomacie tiež vyzval Minsk, aby umožnil hlave rímskokatolíckej cirkvi v Bielorusku, arcibiskupovi Tadeuszovi Kondrusiewiczovi, návrat do krajiny.

Európsky parlament sa tohto roku rozhodol udeliť Sacharovovu cenu za slobodu myslenia demokratickej opozícii v Bielorusku zastúpenej Koordinačnou radou, iniciatívou odvážnych žien a osobnosťami politického a občianskeho života. Nomináciu na toto prestížne ocenenie odobrila Konferencia predsedov Európskeho parlamentu, čiže predseda europarlamentu a lídri poslaneckých klubov.

- Reklama -