ZMOS: Pri pandémii sa vytvára diskriminačné prostredie ku komunálnym podnikom

0
Branislav Tréger (Autor: TASR)

Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger upozornil predsedu vlády SR Igora Matoviča (OĽANO) na nesplnenie avizovanej pomoci pre komunálne podniky v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Požaduje ich zaradenie medzi subjekty, ktoré sa môžu uchádzať o štátnu pomoc. Informoval o tom hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák s tým, že Tréger premiéra listom upozornil, že vo vzťahu ku komunálnym podnikom je naďalej vytvárané diskriminačné prostredie, ktoré im spôsobuje existenčné problémy.

Tréger tvrdí, že situácia sa môže prejaviť nielen v útlme podnikateľských aktivít, ale napríklad aj v prepúšťaní a prehĺbení negatívnych ekonomických problémov. „ZMOS preto očakáva, že tieto podniky budú zaradené medzi oprávnené subjekty, ktoré majú nárok na finančnú pomoc ako ostatné podnikateľské prevádzky,” zdôraznil s tým, že miestna územná samospráva tvorí neoddeliteľnú súčasť celej verejnej správy.

Podieľa sa pritom podľa jeho slov na tvorbe hrubého domáceho produktu formou investícií do svojho majetku a prostredníctvom svojich komunálnych podnikov má priamy dosah na kvalitu a rozsah zabezpečovaných verejných služieb a verejnoprospešných činností.

Pripomenul, že už počas prvej vlny pandémie žiadali úpravu legislatívnych opatrení, aby boli do schém a projektov finančnej pomoci zahrnuté aj subjekty miestnej územnej samosprávy. „V tejto súvislosti sme oslovili viacerých ministrov, ktorí našim argumentom dali za pravdu. No sme nútení konštatovať, že k očakávanej zmene v prospech nároku komunálnych podnikov na finančné kompenzácie nedošlo, čo znásobuje ich veľmi vážne problémy,” podotkol Tréger.

V praxi však podľa jeho slov nedošlo k zmenám, ktorými by boli do finančnej pomoci zahrnuté podnikateľské subjekty zriadené alebo založené miestnou územnou samosprávou alebo samotné mestá a obce, ktoré vykonávajú vedľajšiu podnikateľskú činnosť na základe živnostenského oprávnenia, ale pod rovnakým identifikačným číslom, ako je identifikačné číslo príslušnej samosprávy.

- Reklama -