USA schválili na liečbu COVID-19 remdezivir

0
Injekčná ampulka s liekom remdezivir. Foto: TASR/AP

Spojené štáty vo štvrtok oficiálne schválili liek s účinnou látkou remdezivir ako liečbu ochorenia COVID-19, ktoré je spôsobované koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na výrobcu lieku Gilead.

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) tak urobil po tom, ako liek Veklury, ktorý túto účinnú látku obsahuje, podmienečne schválil v máji.

Podľa firmy Gilead je Veklury doteraz jediným schváleným liekom na liečbu ochorenia COVID-19. FDA však na núdzové použitie schválil aj ďalšie lieky, pripomína AFP.

Ceny akcií firmy krátko po tomto ozname stúpli na newyorskej burze o štyri percentá.

Európska komisia (EK) ešte začiatkom októbra oznámila, že uzavrela dohodu s americkou farmaceutickou spoločnosťou Gilead na dodávku 500 000 liečebných dávok lieku Veklury. Na dohode o spoločnom obstarávaní sa zúčastnilo 36 signatárov vrátane všetkých členských krajín EÚ, krajín Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), Spojeného kráľovstva, ako aj šiestich kandidátskych krajín a potenciálnych kandidátov (Albánsko, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Severné Macedónsko, Srbsko a Kosovo).

- Reklama -