Čaputová: Všetci potrebujeme racionálne, vecné a predvídateľné kroky, nie chaotické a neisté

0
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (Foto: TASR)

Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala vládu a kompetentných, aby konečne venovali energiu tomu, čomu sa nedá vyhnúť.

„Keď som dnes ráno počúvala správy, čítala viaceré noviny, premýšľala som, aký obraz získavajú ľudia v týchto dňoch. Počula a čítala som viaceré protichodné informácie, mnohé boli iba v podobe nezodpovedaných otázok. Výsledný dojem z toho je veľmi nejasný a chaotický. Posledné týždne sa aj pre mňa spájajú s pocitom neistoty.

Sme v ťažkej situácii, najmä ak sa o pár týždňov naplnia predpoklady o tisícoch hospitalizovaných. Viac ako inokedy potrebujeme upokojenie a uistenie. Veľmi pravdepodobne nás čaká ďalšie obmedzovanie, preto v tejto napätej dobe potrebujeme všetci racionálne, zdôvodnené, vecné a predvídateľné kroky. Chcem preto požiadať zodpovedných o jasnú komunikáciu, čo a kedy plánujú a za akých podmienok,” píše Čaputová na sociálnej sieti.

Prezidentka tiež poukazuje na to, že Slovensko je v situácii, v ktorej sa trpezlivo musia kompetentní snažiť získať, či nestratiť dôveru ľudí. V situácii, v ktorej sú za nezodpovedných označovaní aj tí, ktorí majú len obyčajný strach.

„Venujme konečne potrebnú energiu predovšetkým tomu, čomu sa už zrejme nedá vyhnúť – príprave našich nemocníc na enormný nárast pacientov. Zabezpečujme lekársky personál z našich záloh aj zo zahraničia, hľadajme náhradné riešenia, keď množstvo chorých prevýši kapacitu nemocníc, riešme ako budeme poskytovať akútnu starostlivosť v obmedzenom režime ich fungovania. Zabezpečujme dostatok zdravotného materiálu a vyškoľujme personál na starostlivosť o ťažkých pacientov,” vyzýva prezidentka.

Občanom na záver hlava štátu poďakovala za to, že sú pre ňu zdrojom istototy. „Stretám ľudí, všetci majú rúška. Stretám ľudí, ktorí sú disciplinovaní, trpezliví, ktorí chcú byť nápomocní v celej tejto neistej dobe. Dnes ste vy občania, zdrojom istoty pre mňa. Ďakujem vám. Zvládneme to,” uviedla Zuzana Čaputová.

https://www.facebook.com/zcaputova/posts/1558808394327139
- Reklama -