Počkáme na dáta od odborníkov. Je zatiaľ zbytočné hovoriť o právnych riešeniach, konštatuje Kolíková

0
Na snímke zľava ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Foto: TASR

Pre prijatie opatrení a následné právne úpravy je potrebné mať najprv informácie z pandemickej komisie vlády a ústredného krízového štábu. V stredu to uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) v súvislosti s možným nariadením povinnej izolácie pri nepodstúpení plošného testovania a tiež možného lockdownu. Myslí si preto, že je zbytočné vopred hovoriť o právnych riešeniach bez toho, aby sme vedeli, čo je nevyhnutné urobiť.

„Máme právnu úpravu, ktorá hovorí o možnosti opatrení hlavného hygienika, máme možnosti, ktoré má vláda, tie súvisia napríklad so zákazom vychádzania, takže tam sú určité možnosti. Nechcem teraz hovoriť k tomu viac, je dôležité vedieť, čo je naozaj potrebné, potom budeme hľadať právne riešenia,” priblížila na stredajšej tlačovej konferencii v súvislosti s prípadným zákazom vychádzania pri nepodstúpení plošného testovania.

Vzhľadom na posledné vyjadrenia ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) v súvislosti s možnosťami zdravotníckeho materiálu a zdravotníckych zariadení je podľa Kolíkovej stav kritický.

Ministerka tiež uviedla, že súdy majú počas pandémie fungovať tak, aby bol zabezpečený prístup k spravodlivosti. Dodala, že každý sudca musí vyhodnotiť, či môže urobiť pojednávanie, ale zároveň musí dodržať opatrenia, aby nedošlo k ohrozeniu zdravia.

„Chceme, aby boli riadne vykonávané pojednávania a aby súdy fungovali v štandardnom režime, ale nevyhnutne vykonávali všetky opatrenia pre ochranu zdravia,” vysvetlila Kolíková.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) v stredu uviedol, že Slovensko má v súčasnej epidemiologickej situácii a jej vývoji dve možnosti, buď lockdown celej krajiny, alebo to bude niečo, čo umožní ľuďom vyhnúť sa tomuto lockdownu. Rozhodnutie o tom, či ísť cestou lockdownu alebo celoplošného testovania, bude podľa neho na epidemiológoch. Súvisí to aj so zabezpečením účasti na testovaní. V stredu večer má o tom rokovať konzílium odborníkov aj pandemická komisia. Odborníci majú posúdiť účinnosť platných opatrení, otázku celoplošného testovania aj možnosť lockdownu. Vo štvrtok (22. 10.) by mal zasadať ústredný krízový štáb.

- Reklama -