Vandali zničili 63 diel zo zbierok múzeí na berlínskom Múzejnom ostrove

0
Friederike Seyfriedová, riaditeľka odboru egyptských starožitností, ukazuje novinárom škvrnu na sarkofágu v Novom múzeu, v ktorom neznámi vandali natreli niekoľko artefaktov "olejnatou tekutinou" 21. októbra 2020 v Berlíne. Foto: TASR/AP

Polícia v metropole Nemecka v stredu oznámila, že vyšetruje čin, pri ktorom neznámi vandali zničili viac ako 60 umeleckých diel a artefaktov v najznámejších berlínskych múzeách. Informovalo o tom agentúry Reuters a AFP.

K činu namierenému na tri múzeá nachádzajúce sa na tzv. Múzejnom ostrove (Museumsinsel), ktorý je zaradený na zoznam UNESCO, došlo už 3. októbra. Páchatelia pritom “olejnatou tekutinou” postriekali vzácne maľby z 19. storočia, kamenné sochy a egyptské sarkofágy a zanechali na nich viditeľné škvrny. Celkovo 63 poškodených objektov bolo súčasťou zbierok Pergamonského múzea, Nového múzea a Starej národnej galérie.

Nemecké média tento čin označili “za jeden z najväčších útokov na umenie a starožitnosti v povojnovej histórii krajiny”. Kriminálny úrad berlínskej polície začal vyšetrovanie vo veci poškodenia majetku, a teda vystavených diel a artefaktov, uviedol vo vyhlásení sprostredkovanom formou e-mailu hovorca tamojšej polície Martin Dams.

Friederike Seyfriedová, riaditeľka odboru egyptských starožitností, ukazuje novinárom škvrnu na sarkofágu v Novom múzeu, v ktorom neznámi vandali natreli niekoľko artefaktov “olejnatou tekutinou”. Foto: TASR/AP

Motív činu hovorca nespresnil. Týždenník Die Zeit a stanica Deutschlandfunk však poukázali na to, že aktivista Attila Hildmann, ktorý kritizoval vládne opatrenia proti novému koronavírusu, šíril v priebehu augusta a septembra konšpiračné teórie o Múzejnom ostrove. Muž na svojom účte na sociálnej sieti Telegram tvrdil, že Pergamonské múzeum je centrom “globálnej satanistickej a koronavírusovej kriminálnej scény”, kde “v noci obetujú ľudí a zneužívajú deti”.

Berlínsky Múzejný ostrov, ktorý má v zbierkach unikátnu bustu egyptskej kráľovnej Nefertiti či babylonskú Ištarinu bránu, ročne priláka približne tri milióny návštevníkov.

- Reklama -