Harbuľák verí, že sa v hoteloch podarí zabezpečiť rovnakú kapacitu ako v 1. vlne pandémie

0
Na snímke Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. Foto. TASR

Prezident Zväzu cestovného ruchu SR Marek Harbuľák pripomenul, že v čase prvej vlny pandémie dokázal zväz vyzbierať za 24 hodín od hotelov približne 900 izieb, ktoré ponúkli pre tých, ktorí prichádzali zo zahraničia, na prečkanie karantény. Harbuľák dúfa, že aj v tejto situácii sa im podarí zabezpečiť takú istú kapacitu. Ako doplnil minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina), rezort pracuje na zozname hotelov, ktoré by dobrovoľne poskytli izby pozitívne testovaným ľuďom, aby v nich mohli stráviť karanténu, ak chcú.

Hotelová karanténa nebude štátom nariadená. Ako spresnil Doležal, ide o možnosť ubytovať sa v hoteli pre pozitívnych obyvateľov, ktorí nechcú nakaziť svojich blízkych. Zopakoval, že hotel, ktorý bude ubytovávať pozitívnych s cieľom prečkania karantény, nebude môcť ubytovať zdravých. „Bude mať režim karanténneho zariadenia, pod tento režim spadajú aj špeciálne nároky na hygienu a podobne,” dodal minister.

Rezort pracuje na zozname takýchto hotelov, vôľa zo strany hotelov poskytnúť kapacity podľa Doležala nechýba. Za dôležité považuje aj informovanie pozitívne testovaných ľudí. „To znamená, v konkrétnej lokalite, kde zistím, že som pozitívne testovaný a nechcem ísť domov potenciálne nakaziť svojich rodinných príslušníkov, tak by som mal mať informácie o tom, kam sa môžem ísť ubytovať,” vysvetlil minister.

Ako uviedol Harbuľák, pomocnú ruku by v tomto prípade mohli podať kúpeľné zariadenia. Tie sú vo výhode vďaka tomu, že majú viacero budov, čiže potenciálne by vedeli rozdeliť pozitívnych a ostatných návštevníkov.

„Doteraz sme boli pripravení riešiť tých, ktorí majú byť v karanténe, ale nie je jasné, či sú alebo nie sú pozitívni. Toto je pre nás nová skutočnosť, ale to neznamená, že teraz sme ostali obarení. Ideme to riešiť, ale potrebujeme súčinnosť aj Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, Ministerstva hospodárstva SR a Ministerstva vnútra SR,” doplnil Harbuľák s tým, že nie je to len o tom, že hotely sa nejako rozhodnú. Karanténne hotely totiž musia spĺňať isté povinnosti a kritériá, ktoré stanovuje napríklad ÚVZ. „Toto všetko riešime a snažíme sa, aby do toho času, keď to bude potrebné, sme dali nejaký zoznam dokopy,” uzavrel Harbuľák.

- Reklama -