Pápež František mal na verejnosti po prvý raz rúško

0
Pápež František (Foto: TASR/AP)

Pápež František mal v utorok po prvý raz od vypuknutia pandémie nového koronavírusu na verejnosti rúško, ktoré si nasadil počas bohoslužby za svetový mier. Informovala o tom agentúra Reuters.

Pápež sa objavil v bielom rúšku na bohoslužbe v Bazilike Panny Márie na oltári nebies v Ríme, na ktorej sa zúčastnili i viacerí predstavitelia katolíckej cirkvi vrátane patriarchu Bartolomeja I., ktorý je duchovným vodcom pravoslávnej cirkvi. Za mier sa súčasne s prebiehajúcimi modlitbami v rímskej bazilike modlili v iných častiach mesta aj židia, budhisti, hinduisti či moslimovia. Najvyšší pontifex si podobne ako ostatní cirkevní predstavitelia sňal rúško len vtedy, keď sa prihováral veriacim a keď svoj prejav ukončil, nasadil si ho naspäť na tvár.

Doteraz mohli ľudia pápeža v rúšku vidieť len počas jazdy autom, ktorým ho vozia na jeho pravidelné audiencie vo Vatikáne, pripomína Reuters.

Pápež František (83), ktorému pred niekoľkými desaťročiami odstránili v jeho rodnej Argentíne časť pľúc, sa stal v ostatnom čase najmä na sociálnych sieťach terčom kritiky za nedodržiavanie preventívnych opatrení. Len zriedka ho totiž bolo vidieť v rúšku a niekedy navyše ani nezachovával od veriacich bezpečnú vzdialenosť.

Nový koronavírus sa objavil už aj vo Vatikáne, keď boli nedávno pozitívne testovaní štyria príslušníci Švajčiarskej gardy, ktorá je osobnou strážou pápeža. Ochorenie COVID-19 potvrdili aj mužovi žijúcemu v rovnakom vatikánskom sídle ako pápež František.

Pápež František počas bohoslužby za svetový mier v Bazilike Panny Márie na oltári nebies 20. októbra 2020 v Ríme. (Foto: TASR/AP)
- Reklama -