Sme rodina podporuje celoplošné testovanie

0
Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR

Koaličné hnutie Sme rodina podporuje celoplošné testovanie obyvateľstva, hoci vníma “veľa úskalí”. Ak sa v boji s pandémiou nezakročí, hrozí nám podľa hnutia český scenár.

“Existujú dve možnosti. Prvá, že pôjdeme tou istou cestou ako doteraz, ale pravdepodobne nás čaká český scenár. Potom tu máme druhú možnosť, že zakročíme. Preto sme to podporili. Sme si vedomí, že to má veľa úskalí, ale dôležité je, ako sa k tomu postavia ľudia. Ak sa k tomu ľudia postavia pozitívne, tak toto testovanie môže byť úspešné,” skonštatovali z tlačového oddelenia Sme rodina.

Koaličná SaS chce ešte v koalícii rokovať o konkrétnej motivácii občanov, aby sa zúčastnili na testovaní.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) po zasadnutí Bezpečnostnej rady (BR) SR uviedol, že v koalícii je jednoznačná podpora pre dobrovoľný systém plošného testovania na ochorenie COVID-19 s tým, že ten, kto sa na ňom nezúčastní, bude musieť ostať v desaťdňovej karanténe. Dodal, že o zamýšľanom systéme informovali prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, ktorá sa na rokovaní BR zúčastnila.

Prezidentka podporuje dobrovoľné plošné testovanie. Ale – ak bude niekto sankcionovaný za neúčasť na plošnom testovaní, tak to neznamená poľa nej dobrovoľnosť. Dobrovoľnosť testovania je podľa Čaputovej stále v rovine úvah a hľadania súladu ústavného riešenia.

- Reklama -