Trnka si nie je vedomý priestupku. Mrzí ho, že nemôže “chodiť do roboty”

0
Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Foto: TASR

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka si nie je vedomý, že by sa dopustil disciplinárneho priestupku. Uviedol to vo svojej záverečnej reči pred 3. disciplinárnou komisiou Generálnej prokuratúry (GP) SR. Podľa vlastných slov je však pripravený akceptovať rozhodnutie disciplinárnej komisie. Na strane druhej však využije všetky zákonné možnosti sa odvolať.

Pripomenul, že robí prokurátora 34 rokov a už raz čelil disciplinárnemu konaniu. „Napokon sa ukázalo, že ten proces nebol až taký dobrý. Rok už nemôžem chodiť do roboty, kde by som mohol byť 100-percentne prospešný pre spoločnosť,” povedal.

Po prednese záverečných rečí navrhovateľa za GP SR a Trnkovej advokátky sa komisia odobrala na poradu. Rozhodnutie by mala vyniesť približne o 17.00 h. Ústne pojednávanie sa v pondelok začalo o 10.00 h a po oboznámení sa s júlovými závermi Etickej komisie prokuratúry i ukončení dokazovania sa pristúpilo k prednesu záverečných rečí.

Konanie s Trnkom pôvodne odročila koncom júna disciplinárna komisia na neurčito z dôvodu, že sa čakalo na stanovisko Etickej komisie prokuratúry. Tá začiatkom júla zasadala v Banskej Bystrici a konštatovala, že Trnka sa dopustil porušenia pravidiel prokurátorskej etiky porušením dôveryhodnosti a dôstojnosti prokurátora, ktoré upravuje ich etický kódex. Trnka tak mal urobiť, keď poskytol minulý rok rozhovor televízii Markíza. Týkal sa zverejnenia nahrávky s Marianom Kočnerom, počas ktorej mu obžalovaný z vraždy Jána Kuciaka vyčítal, že mal vydierať akcionára Penty Jaroslava Haščáka s nahrávkou kauzy Gorila. Ďalším dôvodom stíhania je časť rozhovoru pre televíziu, v ktorej Trnka hovoril o prepustení Jozefa Majského z väzby v roku 2004.

Bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár vlani v októbri Trnkovi dočasne pozastavil výkon funkcie, keďže bol naňho podaný disciplinárny návrh za spomínané dva skutky. Trnka je okrem toho obvinený zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, keďže neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní nahrávku z kauzy Gorila.

- Reklama -